Група астрономи с помощта на космическия телескоп "Хъбъл" откриха звездна система, в която след необичайно слаб взрив на свръхнова се е образувала "звезда-зомби", съобщи на сайта си НАСА.

Обикновено при избухване на свръхнова умиращата звезда – бяло джудже – изчезва. В този случай обаче част от звездата джудже по всяка вероятност е успяла да оцелее, твърдят учените.

Изучавайки снимките, направени от телескопа "Хъбъл" няколко години преди взрива, астрономите са открили синя звезда компаньон, която е "подхранвала" с енергия бялото джудже. В резултат на този процес е стартирала ядрена реакция и е имало слав взрив на свръхнова. Такъв тип свръхнови - Iax - се срещат по-рядко, отколкото типичните Ia.

Астрономите са успели да идентифицират повече от 30 подобни мини свръхнови, сред които може да са останали оцелели бели джуджета.

Слабата свръхнова, получила обозначението SN 2012Z, се намира в галактиката NGC 1309 на разстояние 110 милиона светлинни години от нас. Тя е открита от американски специалисти през 2012 година. По щастлива случайно в продължение на няколко години преди взрива на свръхновата галактиката NGC 1309 е наблюдавана от усъвършенствана панорамна камера (Advanced Camera for Surveys, ACS) на телескопа "Хъбъл". Така учените са сравнили фотосите преди и след избухването.

Увеличавайки снимките, направени преди взрива, учените са видели близо до свръхновата някакъв обект. Изследвайки цвета му и сравнявайки го с компютърни модели на различни системи- прародителки на свръхновите от типа Iax, учените са стигнали до извода, че виждат светлината на звезда, която се е лишила от външната си обвивка от водород.

Сега екипът астрономи планира още един път да използва "Хъбъл", за да наблюдава тази област през 2015 година. Тогава светлината на свръхновата ще е достатъчно слаба, за да може да се види добре засега хипотетичната звезда-зомби и нейният хелиев придружител. Така учените ще получат потвърждение за хипотезата си.

Подробности за откритието са публикувани в сп."Нейчър".