В наводнения от проливните дъждове град Мизия започва дезинфекция и дезинсекция, тъй като вече доста места в града са отводнени.
Това обяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Враца Хрисим Павлов пред БНР.
По думите му има нужда от доброволци, които да помогнат с почистването
на дворовете и къщите, залети от водната стихия.

"Продължава събирането и извозването на удавените животни, както и изземването на хранителни стоки от магазините", допълни Павлов.
"До сега, на територията на град Мизия са обходени около 27 обекта, изземват се всички храни. Под наш контрол те се пренасочват към екарисажните коли", посочи още той.

"Ежедневните проверки няма да спрат докато не се измият и дезинфекцират рафтовете и тогава ще бъдат издадени разрешителни за свободна търговия", каза още шефът на Областната дирекция по безопасност на храните.

Министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков е разпоредил още днес да бъдат доставени ръкавици, маски и дезинфектанти на жителите на Мизия, след като се е запознал на място със ситуацията в наводнения вече почти седмица град, съобщиха от пресслужбата на МЗ.
В населеното място ще бъдат изпратени и психолози от Военномедицинска академия,
които да работят с пострадалите от бедствието хора.

По думите на Ненков опасността за здравето на хората е малка. Министърът посочи, че в града вече работи аптека, извършват се прегледи от личните лекари и на място е осигурено постоянно дежурство на Спешната помощ. 
На среща с кмета на Мизия Виолин Крушовенски и със старши комисар Васил Василев, зам.-директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" здравният министър е обсъдил междуинституционално сътрудничество.

Продължава поетапното отводняване на града,
като същевременно тече и настаняване на хората в отводнените вече жилища. 
Започва и изплащането на еднократните помощи за пострадалите при наводнението в Мизия. Близо 700 души вече са подали заявление за получаване на социалната помощ, която е в размер на 325 лв.