Как едно испанско градче се справя с алкохолния туризъм - за това разказа в "Здравей, България" по Нова ТВ журналистът Миролюба Бенатова.

През 2011 г. пред дискотека в градчето Йорет де мар стават сблъсъци между италиански и френски туристи. Напрежението ескалира до масови сбивания и чупене на витрини в града. Туристите нападат полицията, а тя отвръща на ударите с гумени куршуми.

След този случай влизат други правила – от 2012 г. полицаи патрулират денонощно, забранено е да се пие по улицата, да се уринира на публични места.
„Ние трябваше да защитим и другите хора, които живеят в Йорет де мар”, обяснява кметът на градчето Рома Кодина.

„На главната улица, където се намират дискотеките, през 50 метра има полицаи”, обясни Бенатова за градчето Йорет де мар. По думите й след убийството на британско момче властите искат да променят имиджа на мястото и да го превърнат в място за семеен туризъм.

Идеята й дал колега журналист Пиер Петров, който живял в Испания. Той й посочил място, популярно с младежкия си алкохолен туризъм, в което през 2011 г. стават ексцесии – при сбивания между пияни туристи се стига до крайности, включително убийства и нападения над полицията.