Земеделците в Гърция са силно притеснени от забраната на Русия за внос на европейски земеделски продукти.

Вестник "Вима" цитира представители на земеделски сдружения, които твърдят, че санкциите от Москва са сериозен удар за тях, тъй като изнасят големи количества плодове и зеленчуци за руския пазар. Те предупреждават, че конкурентни държави от ЕС вече опитват да се възползват от ситуацията и искат дипломатическо съдействие от Гърция.

В. "Етнос" посочва, че заради указа на Путин вече е прекратена доставката на пресни гръцки плодове и зеленчуци за Русия. В отговор на това хиляди тонове праскови се съхраняват в хладилниците на земеделските сдружения, а продажбите са много ниски. Като катастрофална се определя и забраната за внос на компот и сок от праскови. За руския пазар се изнасят около 7000 тона гръцки консерви с праскови и около 20 000 тона прасковен сок на стойност около 40 милиона евро.

В. "Катимерини" цитира данни на Евростат, че износът на плодове и зеленчуци от Гърция за Русия миналата година е бил на стойност 108 милиона евро. Това е 12,8% от целия гръцки износ на земеделски продукти.