Американската агенция за контрол върху лекарствата и храните (Food and Drug Administration - FDA) частично вдигна ограниченията върху експерименталното лечение на канадската компания "Текмира" (Tekmira Pharmaceuticals Corporation), отваряйки възможния път за използването му за борба с епидемията в Африка.

Агенцията "устно" е уведомила "Текмира", че променя класификацията на лечението с TKM-Ebola, вдигайки тоталната забрана върху клинични опити и заменяйки я с с частична забрана.

"Това решение ни позволява да използваме потенциално TKM-Ebola при хора, заразени с вируса Ебола", съобщи фирмата в изявление.

В момента няма разрешени нито антивирусно лечение, нито ваксина срещу Ебола. Има само експериментални препарати.

Опитите върху маймуни с TKM-Ebola показа 100% ефективност срещу вируса, каза "Текмира".

"Сегашната епидемия подчертава необходимостта да имаме ефективни терапевтични средства срещу Ебола", каза Марк Мъри, главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания "Текмира".

Безпрецедентната епидемията от Ебола, която сполетя Либерия, Сиера Леоне, Гвинея и наскоро Нигерия, вече причини 932 смъртни случая сред повече от 1700 заразени и продължава да се разпространява.

Разработката на TKM-Ebola е по договор за 140 милиона щатски долара с американското военно ведомство.

Бързото разпространение на епидемията в Западна Африка, която сега заплашва и Нигерия, най-многолюдната страна в Африка, ускори процеса на пускане на пазара на експерименталните лечения.

Но според експертите това може да отнеме няколко месеца, заради техническите трудности, за да се произведат достатъчно ваксини за клинични проучвания.

Двамата американци, заразени в Либерия, където те работеха за благотворителна организация и репатрирани в САЩ със специални санитарни самолети, бяха подложени на лечение с другия експериментален серум, наречен ZMapp, на американската фармацевтична компания MAPP Biopharmaceutical.

Състоянието на здравето им видимо се подобри, но високопоставени американски здравни служители запазиха резерви по отношение на ефикасността на това лечение, неизползвано досега върху хора, припомня АФП.

Срещу вируса на Ебола няма ваксина. Веднъж попаднал в организма, той не може да бъде лекуван и с медикаменти. Все още няма терапия срещу смъртоносния вирус. Единствената възможност си остават превантивните мерки - подобряване на хигиенните условия в болниците, носенето на предпазни ръкавици и карантината. За първи път вирусът е открит и описан в Демократична Република Конго през 1976 година. Наречен е на река Ебола, където през същата година от еболова треска се разболяват над 300 души. Оттогава насам Световната здравна организация (WHO) е регистрирала 15 епидемии Ебола в африканските държави. От вируса са починали над 1 300 души. Сегашната епидемия в Западна Африка обаче надхвърля всички опасения, пише Дойче веле.