26-годишна дупничанка роди недоносено бебе в шестия месец и го сложи в найлонова торбичка заедно с плацентата, съобщи struma.bg. Екип на Спешен център - Дупница успя да спаси бебето от задушаване, разкри д-р Анелия Георгиева, началник на Областен спешен център - Кюстендил.

Кристина Т. живее на семейни начала със Светльо П. Час след полунощ изтекли водите й. На тел. 112 е подаден сигнал за жена с болки в корема и кръвоизлив. Дежурният екип отишъл на подадения адрес с очакването, че ще открие пациентка с болки в корема. Изненадата била голяма. Оказало се, че се касае за преждевременно раждане.

Новороденото в плацентата, без отрязана пъпна връв, било сложено в найлонова торбичка. Дежурният медицински специалист Сашка Бачева видяла, че в найлоновата торбичка нещо мърда. Разтворила я и видяла плацентата с недоносеното бебе, което почти било задушено. Веднага направила масаж на сърчицето на бебето и изкуствено дишане. Специалното оборудване в линейките също е помогнало бебето да бъде спасено.

Веднага майката и бебето са закарани в родилно отделение в общинската болница в Дупница, каза още д-р Георгиева. След реаниматорски действия състоянието на новороденото е стабилизирано и то е закарано в столична клиника. Момиченцето тежи 1,100 кг. Майката е оставена под наблюдение в родилно отделение.
Майката на родилката определя поведението на дъщеря си и приятеля й като незнание и стрес от внезапното раждане. "Дъщеря ми и Светльо живеят от 4 години заедно. Преди време тя направи спонтанен аборт в четвъртия месец. Стреснали са се от преждевременното раждане и в този момент не са знаели какво да направят. Кристина ходеше на преглед при д-р Борко Исаков. Всичко беше добре. Светльо работи. Живеят добре, чакаха с радост да се роди бебето. Дано всичко да е наред. Обмислят да кръстят момиченцето на Света Ана, тъй като се роди на следващия ден след празника на светицата, разказа бабата на спасеното бебе", споделя бабата.

От АГ отделението в общинската болница съобщиха, че родилката е добре. Бебето е в кувьоз и ще остане в столичната клиника, докато не наддаде до 2 килограма.