Ясно е като кален, дъждовен ден - трагедията в Мизия е мътното огледало на държавата ни.

Водата постепенно се оттегля, но на нейно място остава смрад, разруха и човешка трагедия. Такава е картината шест дни след като градът буквално бе потопен, стотици къщи - разрушени, а двама души загубиха живота си, предаде екип на БГНЕС в Мизия.

Организация уж има, работи кризисен щаб, около 200 души с рухнали или наводнени домове, са настанени в двата създадени за целта центъра, но се усеща песимизъм и гняв у хората. Щетите са огромни и е истински абсурд, че никой от официалните лица не посочва виновния. Има специална техника, сателитни снимки, собственици на водоемите, но… случилото се е скрита картинка.

Слуховете за изпуснатите язовири не дават мир на пострадалите. Защото едно е да имаш солидна застраховка на имота, а съвсем друго заради нечие престъпно нехайство да загубиш всичко, градено в живота ти. И този виновник да се скрие, защото има височайши покровители, примерно. Защото е подставено лице, а яките печалби от рибата, продавана в Румъния, отиват в джоба на този висш чиновник или политик, примерно.

Истински отчайващо звучат думите на районния прокурор на Оряхово, възложил проверката на МВР, че поради големия обем на документацията резултатите ще бъдат съобщени чак в късната есен. Едва тогава щяло да се разбере дали има персонална или институционална вина за наводнението в Мизия и ще бъде образувано, евентуално, наказателно производство.

Ама, разбира се - късната есен, можеше и зимата, когато падне дълбокия сняг и изчезнат всякакви видими следи от пороя.

Припомняме: след водното бедствие в община Калояново през 2005 година, при което загинаха осем души, според комплексната хидротехническа експертиза за наводнението в Цар Калоян виновни няма. В с. Бисер на 6 февруари 2012 година смъртта си намериха 11 души, когато стената на язовир "Иваново" се скъса, а вълната заля цялото село. Разследването по инцидента се води от Военно-окръжната прокуратура, а делото все още е в досъдебна фаза и е срещу неизвестен извършител. Резултат от делото все още няма. Екип от разследващи полицаи при ОДМВР Варна под ръководството на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура е започнал досъдебно производство за установяване причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на хората по време на природното бедствие във варненския кв. "Аспарухово". Виновни – няма, засега.

На този фон има ли ентусиасти, които вярват, че ще излезе истината за потопа в Мизия? За източника на тоновете вода все още липсват всякакви отговори. Местните жители са категорични, че всички първоначални твърдения за дъжда като причина за трагедията са абсурдни. Сега разчитат на мудната, бедна държава да им помогне, засега с по 320 лв. А на информацията, че новите министри им дават по 300 лв. от заплатата си гледат с кисела гримаса, като на непремерен пиарски ход на новата власт. Онази част от властта, като продължение на предишната и на попредишната, която скрива всяко безобразие за милиони.

Около Мизия има над 40 водоема, пътят на водата, от които при инцидент неизменно минава през града, намиращ се в най-ниската точка в околността. Хората разказват за вълна висока над два метра. Засега никой не може да каже откъде е дошла тя, въпреки че следите все още са пресни. Все още…

Навсякъде из града са разпилени накиснати във вода плодове и зеленчуци. Отнесени са коли, огради, дувари и покриви. Прословути са историите за шараните, които вече заместват кокошките в дворовете на смазаните от вълната жители. Шарани, които едва ли валят от небето.

В голяма част от Мизия все още водата е на ниво поне половин метър. Не са ясни щетите, дори не е започнало чистенето на тинята, премахването на животинските трупове и дезинфекцията. Тепърва предстоят сметки, оценки и изчисляване на ужаса.

"Бедняците" са изпуснали собствените си басейни. Видели са, че преливат и са решили да ги пуснат. До последно са искали рибата им да се шири на по-широко. Идете и вижте бентовете, за да знаете за какво става въпрос. Защо ни заблуждават, правят ни маймуни... Така говорят в Мизия.

Двамата служебни министри Йордан Бакалов и Йордан Христосков обиколиха няколко улици, разгледаха детската градина, в която са настанени най-тежко пострадалите от наводнението, след което заедно с медийния шум, камерите и микрофоните напуснаха града. Утре там ще отиде друг министър, а скоро вероятно и служебният премиер. Някой ден до есента, може би, жителите на Мизия ще имат честта да зърнат и еврокомисаря по бедствията и авариите на Европейската комисия - Кристалина Георгиева.

"Животните са ни умрели, фуражът е унищожен, а разчитахме на него да се издържаме. Какво са се събрали тук, какво заседават", яростно пита една жена, привлечена от шумотевицата в центъра на Мизия при посещението на двамата министри. Някои от хората вече са потърсили застрахователите си, но фирмите им отговарят ясно – това не е природно бедствие, това е човешка грешка. Чия е грешката, от кого да я търсим, какво да търсим, не спира да задава въпроси със сълзи на очи възрастната жена. Убедена е, че ще тръгне страшна болест заради измрелите животни, когато времето се стопли. В едно е сигурна – този, който е виновен, няма да бъде наказан.

Моли ни да изключим камерата, за да каже на кого са част от язовирите около Мизия. Отговаряме й, че е хубаво да се чуят имена на хората, които може би са виновни за трагедията. "Какво да се чуе? Говори се, че е гръмната стената на язовира на Тотю Младенов (бел. ред. – бившият социален министър и депутат от ГЕРБ) и водата е дошла оттам", споделя жената и бърза да си тръгне.

По думите на зам.-кмета на града язовирите в околността са около 50, а самият нов министър на вътрешните работи признава, че за водоемите отговарят един куп институции и отговорността се размива. Предупреждавал, че стените на водоемите не се поддържат и ще се случи трагедия. Дали това е било факт остава неясно. Факт е трагедията. Факт са жертвите. Факт са разхвърляните навсякъде чушки, ябълки, керемиди и животи. Факт е ужасната смрад в Мизия – в буквален и преносен смисъл.

Кой? Кой потопи Мизия?