Скоро след безпрецедентната трета поредна титла Световен двигател на годината, малкият, но изненадващо мощен 1.0-литров EcoBoost агрегат на „Форд“ е най-продаваният бензинов турбо двигател в Европа за първите 6 месеца на годината, според данните на компанията.
Досега през тази година един от всеки пет автомобила „Форд“, продадени в Европа, са оборудвани с 1.0-литровия EcoBoost, чийто цилиндров блок е достатъчно малък, за да се побере на лист хартия А4.
От януари до юни 2014 г. „Форд“ е продал приблизително 120 000 автомобила, оборудвани с 1.0-литровия EcoBoost двигател, в сравнение със 104 000 за първите шест месеца на 2013 г. - ръст от над 15%. За първата половина на 2014 г. 1.0-литровият EcoBoost съставя 47% от общите продажби на B-MAX (79% в България), 33% от тези на „Фокус“ (68% у нас) и 30% на „Фиеста“ (25% в България).
През юни 1.0-литровият EcoBoost отново бе провъзгласен за Световен двигател на 2014 заради управляемостта, динамиката, икономичността, рафинираността и технологиите си - преборвайки конкуренцията на премиум марки и супер коли.
„Тазгодишната надпревара беше най-оспорваната досега, но 1.0-литровият EcoBoost продължава да не отстъпва по няколко причини - страхотна рафинираност, изненадваща гъвкавост и отлична ефективност. 1.0-литровият EcoBoost двигател е един от най-изтънчените примери за проектиране на двигатели“, сподели Деан Славнич, съпредседател на 16-ите награди Световен двигател на годината и редактор на сп.“Международни технологии за двигатели“, който връчи наградата.
Двигателят е едно от най-титулованите постижения в автомобилната индустрия. Въпреки че вече е спечелил 13 големи награди по света, не се е унесъл в самодоволство, а продължава да трупа признание и отличия. Само един любопитен факт, който показва защо интересът и одобрението са все така на гребена на вълната. Компактният нискоинерционен турбокомпресор на двигателя се върти с до 248 000 оборота в минута - над 4000 пъти в секунда и почти двойно на максималните обороти на турбодвигателите, задвижващи състезателните автомобили от F1 през 2014 г.
Представен в Европа през 2012 г. с новия „Форд Фокус“, 1.0-литровият EcoBoost вече е наличен в още 9 модела, а скоро към тях ще бъдат добавени още два, т.е. гамата на „Форд“ ще бъде почти напълно покрита.