Британски фотограф твърди, че заради спор с "Уикипедия" за авторските права върху снимка на маймуна е пропуснал ползи от 10 хиляди британски лири за две години.

Конфликтът на Дейвид Слейтър с уеб енциклопедията започва през 2012 г., когато в публичния домейн е качена снимка на павиан, за която фотографът твърди, че е селфи, т.е. направена от самата маймуна, която му взела фотоапарата и натиснала копчето.

Пред Би Би Си Слейтър разказва, че в първата година след като се сдобил със снимката в Индонезия вадел добри пари от нея, тъй като различни сайтове и списания му плащали, за да я публикуват.

След качването й в "Уикипедия" обаче той спрял да получава пари за нея, тъй като сайтът позволява тя да се ползва свободно с аргумента, че авторските права върху снимката не принадлежат на никого, тъй като е направена от животно.
Слейтър се оплаква, че заради това решение на "Уикипедия" бизнесът му има големи затруднения.
"Докато бях в Индонезия, бях приет от тази група примати. За да се сдобия с тази снимка, направих всички настройки и дадох на маймуната да натисне бутона", разказва фотографът.

Той е поискал "Уикипедия" да му плати за използването на снимката или да я премахне от сайта, но нито едно от тези неща не се е случило.
Спорът за правата върху снимката се развихри отново, след като фондацията "Уикипедия" публикува доклад за дейността си, в който пише за исканията на Слейтър.