След като международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) ревизира перспективата по рейтинга на България от "стабилна" на "негативна" вчера, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев каза, че за първи път кредитна агенция си позволява чисто политически да коментира ситуация в страната.

"Ако има критика към икономическата и социалната политика на правителството, това е съвсем нормално, но чисто политически не мога да го приема. За първи път кредитна агенция си позволява такъв коментар", заяви министърът на среща с членове на Американската търговска камара в България.

Агенцията запазва рейтинга на страната от BBB, но не изключва в рамките на следващите две години да го понижи. Причините за ревизията са слабите перспективи за икономически растеж, от една страна, и от друга - нестабилната политическа ситуация и възможността за предсрочни избори, което ще забави приемането на реформи, посочва агенцията.

Министър Стойнев изрази очакване българският бизнес догодина да тръгне по пътя на икономическия растеж. Пред деловите среди той напомни, че предстои облекчаване на редица режими, като 84 трябва да бъдат изцяло "изчистени". Стойнев отбеляза, че тези режими главно се дължат на европейско законодателство и съобщи, че е поискал на европейско равнище да има по-голям синхрон между ЕК и ЕП.