Онова, което може да бъде разкрито, ще направя всичко възможно да бъде разкрито. Така военният министър Ангел Найденов отговори на въпрос дали не е крайно време вече всички документи след трагичния инцидент в Кербала да станат публични.

27 декември 2003 г. след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала – Ирак загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени. В операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак България участва от 22 август 2003 г. до 20 декември 2008 г. В мисията на Коалиционните сили в Ирак България загуби 13 военнослужещи.

Министърът на отбраната припомни, че анализите и оценките са били вече предмет на разглеждане, включително и в парламентарни комисии и в някаква степен това вече е публичност. Ангел Найденов не се ангажира със срок, в който тези документи, които е възможно да бъде разкрити, ще бъдат, но посочи, че това ще стане "във възможно най – кратки срокове". "Ще направя още веднъж разговор с отговорните военнослужещи, със служителите по сигурността на информацията и това, което е възможно ще го направим", заяви Ангел Найденов и посочи, че той самият познава изводите. Най–вероятно ще се разсекретят анализи, оценки на военното командване, изводите свързани с подготовката на военните, екипирането им, реакцията, предмет на оценка е била включително и укрепването и охраната на базите.

Ангел Найденов е категоричен, че ръководството на армията научило уроците от тези трагични събития. "И всичко онова, което е въпрос на оценки и изводи е послужило отдавна, за да се вземат необходимите мерки. Разбира се, включително и сега, всичко това се отчита и се вземат мерки", подчерта той.

Военният министър, върховният главнокомандващ на въоръжените сили президентът Росен Плевнелиев и ръководството на армията участваха в ритуал по откриването на паметни плочи с имената на българските военнослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Сред тях имената на 13-те загинали в Ирак и 10 – те загинали в операцията на ООН по поддържане на мира в Камбоджа (UNTAC). Във военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища бяха и роднини и близки на загиналите момчета, сред тях и майката на офицерски кандидат Антон Петров, който също загина на 27 декември 2003 г. и със заповед на министъра е произведен в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак "За вярна служба под знамената" I степен.

Иванка Петрова учреди стипендия за учениците от гимназията по корабостроене, която се връчва всяка година на 14 декември - рожденият ден на синът й на един ученик. "Искам да зарадвам едно дете точно по коледните паметници – да му дадем малко радост и надежда", каза жената и 10 – години след смъртта на синът й сълзите отново протекоха. А за плочата, която бе открита днес каза, че са забравени от държавата и са се сетили за 10–годишнината поне това да направят. Роднините на загиналите военни успяха да говорят с министърът на отбраната и поставиха пред него въпросът с наследствените пенсии, а той обеща да търси решение. "Един парадокс – наследствени пенсии се изплащат само за военнослужещи на наборна военна служба, ясно е, че и сега и за дълго време напред ще имаме професионална армия, така че ще търсим решение и на този въпрос", каза той.

По време на самият ритуал, той подчерта мъжеството и честта, с която загиналите бойци са изпълнили своя дълг и посочи в паметта са живи поуките. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев посочи, че днес всички заедно скърбим и почитаме дадените свидни жертви пред олтара на българската бойна слава. "Всички загинали в двете мисии изпълниха достойно и свято своя дълг – да служат на отечеството и на своя народ", подчерта държавният глава. Той подчерта, че нацията няма да ги забрави тяхната саможертва и подвиг. "А българската държава и следващите поколения ще носят своята отговорност никой и нищо да не бъде забравено", подчерта Плевнелиев.