Учени отдавна предполагат, че под националния парк Йелоустоун се намира супервулкан. Спецове от университета в Юта съобщиха пред конгрес на американските геофизици, че става дума за същински огнен ад.

Те твърдят, че кратерът на супервулкана е дълбок близо 90 км., широк е малко над 30 км. И целият този ад е пълен с между 200 и 400 млрд. кубически км. разтопени скали. Ако този вулкан изригне, направо може да унищожи Америка, а какъв ще бъде ефектът върху останалата част от света само може да се гадае. Учените от университета в Юта определят сами своите открития като "вцепеняващи". Проф. Боб Смит каза пред Би Би Си: "Отдавна го изследваме, знаехме, че е голям, но това което открихме, е разтърсващо".

Според геоложките стандарти "предстои" изригване, което означава, че то може да се случи след стотици хиляди години. Супервулканите избухват "често" - последният такъв случай е бил преди 640 000 г. Учените твърдят, че са им известни три такива катаклизъма: преди 2,1 млн. години, преди 1,3 млн. години и последният – преди 640 000 г.

Ако Йелоустоун изригне, картината ще наподобява нещо като Армагедон, твърдят геолозите. Последният път, когато това се е случило, цяла Северна Америка е била покрита с пепел, по повърхността й са течали потоци от лава с ширина няколко километра и дължина стотици километри.

За гарнитура наоколо се намират 20-тина малки "супервулкани", разположени по границата между щатите Юта и Невада. Те не са активни. Но когато се събудили преди 30 млн. години, за една седмица изригнали 5 500 куб. км. лава, пише сп. Geosphere.