Салмонела е причината за натравянето на децата-математици, пребивавали на лагер-школата в хотел в Банско и хоспитализирани в МБАЛ-Разлог в събота вечер, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Неокончателните резултати от изследването бяха обявени днес на съвместна пресконференция в Регионалния здравен инспекторат в Благоевград. В нея взеха участие директорът на РЗИ д-р Лена Павлова и д-р Михаил Бащавелов, директор на Областната агенция по безопасност на храните.

На 2 август към 22 часа 10 деца и 5 ръководители от международната лагер-школа в х-л "Орфей" в Банско потърсиха медицинска помощ в МБАЛ-Разлог със симптоми на стомашно неразположение и температура. От тях 7 деца, две от които от Франция, и още двама ръководители бяха настанени в инфекциозно отделение на МБАЛ. Вчера и последните деца са изписани от болницата.

"По случая в Банско работихме съвместно с колегите от агенцията по безопасност на харните", обяви д-р Лена Павлова. Според нея са взети анални секрети, както от хоспитализианите деца и ръководители, така и от тези в хотела, които не са имали симптоми на неразположение. Проби са взети също от персонала на кухнята в хотела и сладкарския цех, доставил еклери.

"Салмонелоза е открита в четири от приетите в болницата в Разлог деца и в двама от ръководителите. Положителна е пробата и от още една от ръководителките, която била придружител на натровените деца. Също положителна е пробата за салмонела на едно дете и шофьора на групата, настанени в хотела", каза д-р Павлова.

Според нея отрицателни са пробите, взети от персонала на кухнята в х-л "Орфей". Все още обаче не са готови пробите от работещите в сладкарския цех в Банско.

"Положителна е пробата за наличие на салмонела в доставените в хотела еклери, сладкарският цех е затворен до второ нареждане", обяви д-р Бащавелов. Според него другите храни, сервирани в хотела, не са дали положителен резултат за стафилококи и салмонела.

Групата е имала едно нерегламентирано хранене в село Драглище, резултатите за което все още не са излезли. Очаква се окончателните резултати да излязат до петък.

"Резултатите от взетите проби от водата в хотела и тази в басейна са в норма", тя не е причина за натравянето", допълни д-р Павлова.