Тайни агенти на ДАНС от няколко дни обикалят хотели, молове, метростанции в столицата и душат за предполагаем терорист. В акцията са включени и екипи на МВР, пише "Преса". "Дойдоха, показаха снимка на човека и обясниха, че издирваният е с паспорт на държава от ЕС", признал столичен хотелиер.
Новината бе потвърдена от високопоставен служител на МВР."Не можем да ви кажем нито националността на предполагаемия терорист, нито държавата, откъдето е пристигнал - заяви източникът и подчерта: - Има опасения, има риск, но работим сериозно, правим всичко необходимо."

"Няма сигнал за пряка заплаха, но има профилактични мерки за сигурността по всички критични точки в страната", потвърди вътрешният министър Цветлин Йовчев. "Извършват се проверки в цяла България", допълни го главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Оперативните данни за предполагаеми терористична опасност за страната са дошли от ДАНС, а по тях работи и МВР, уточниха експерти от вътрешното ведомство.

Поучени от критиките след атентата в Сарафово, МВР и ДАНС са на щрек и не пренебрегват нито един, дори и дребен сигнал, касаещ националната сигурност. Хората трябва да бъдат внимателни и ако забележат съмнителни лица и предмети, веднага да съобщят на полицията. От МВР и ДАНС уверяват, че засечените чужденци, които са рискови за националната сигурност, са затворени в домове, не са на свободен режим и ще бъдат експулсирани.

В последните месеци експерти многократно алармираха, че заедно с бежанците у нас могат да влязат лица, свързани с терористични организации или екстремистки групировки. В края на септември бившият секретар на МВР Иван Бояджиев предупреди, че хора на "Ал кайда" влизат у нас като бежанци. "Не случайно израелците твърдят, че Сирия се е превърнала в лагер за обучение на членове на "Ал кайда". Разпръсването им по света е изключително обезпокоително", предупреди тогава полк. Бояджиев.