Единствената в страната музейна сбирка, представяща фармацията в 19 век, се намира в Пловдив и то в къщата, строена специално за аптека. Д-р Сотир Антониади е един от четиримата видни лекари и общественици, които имат аптеки в Пловдив и всички те са в Трихълмието - Стария град днес, предаде БГНЕС.

Другите са д-р Иван Богоров, д-р Рашко Петров и д-р Стоян Чомаков. Това са първите лекари, дипломирани преди Освобождението и по правило всички те са завършили в немскоговорящи страни. Д-р Антониади, който в един кратък период е бил и кмет на Пловдив, урежда своята аптека по правилата, единни тогава за цяла Европа. Това важи и за използваните естествени суровини, и за оборудването, и за бурканите. Татяна Йорданова, екскурзовод на музейната аптека, обяснява експозицията. В приземния етаж се намира ахтарницата - една дума, която използва дядо Вазов, но по-късно дори не се среща. Ахтарите са пътуващи търговци, които продават лекарства, но и кафе, захар, чай. Показани са съдовете, в които са добивали лекарствата, от животински суровини или от билки. На втория етаж на къщата са кабинетът на лекаря, чакалнята и асистентското помещение. Музейната сбирка е дело на група фармацевти от Пловдив, които я създават през 70-те години на ХХ век, а откриването на музея е през 1981.

Предметите са събирани в Южна България, но заради твърдите унифицирани правила в тази професия, по тях може да се съди за развитието на фармацията в цялата страна и в Европа. Везните са основен уред при ръчно произвежданите лекарства, тук можем да видим няколко техни варианта, включително и една, поставена във вакуум, защото се смята, че така, изолирана от външни влияния, ще е най-точна. Наличието на микроскопи пък говори за една забравена вече дейност в аптеките - там са се правили прости лабораторни изследвания на кръв, урина. Най-различни чудати преси и матрици са служили за приготвяне на таблетки и супозитории, включително и за желатинови капсули. Глинен филтър, произведен от Манчестър през 1830 година е служил на д-р Рашко Петров за дестилиране на водата, необходима за сиропите.

На първия етаж на къщата Антониади, вече като част от музейната експозиция, а в недотам далечно минало и като действаща аптека, е търговското помещение. Строена специално за целта, къщата дава пряк достъп от основната улица в Стария град - днес ул. "Старинна" и се намира близо до църквата " Свети Константин и Елена". Помещението е обзаведено с оригинални шкафове – Венена А и Венена Б. Венена Б са затворените шкафове, съдържащи бързодействащи силни лекарства, а тъй като дозата е основна при тях и е тънката граница, която ги дели от отровите, фармацевтите от 19 век задължително са слагали над шкафовете огледала. Не заради суета, а за да си осигурят още един начин за контрол на дозата. Всички буркани също са оригинални, специално направени за целта, някои са прозрачни, други са тъмни, за да съхраняват по-добре лекарствата. Музейната аптека пази и комплект вазерия с царския герб, което означава, че собственикът на тези съдове е бил одобрен за царски доставчик на лекарства за фамилията на Фердинанд.

В двора на къща Антониади музейните работници поддържат интересна градина с билките, които са се отглеждали и са служели за приготвяне на лекарства в 19 век. Уникалната експозиция в Стария град е привлекателна не само за туристи, но и за студенти по медицина и фармация, за лекари и фармацевти. Сред всички интересни места в резервата това е едно от най-любопитните.