Мошеници измислиха нова телефонна измама на гърба на бедстващите в Мизия, съобщи Дарик.

Измамниците звънят по телефона и искат пари кеш, уж за да помогнат на бедстващо семейство след наводнението в Мизия.

Мошениците се представят за служители в Агенция „Социално подпомагане". От ведомството обясниха, че пари „на ръка" не се взимат, а помощи се правят на място в офисите на агенцията.

За новата схема на телефонна измама съобщи бившият депутат Венцислав Лаков.

Мошениците звъннали на мобилния му номер и поискали пари, за да помогнат на бедстващо семейство в Мизия.

„Случи ми се нещо интересно при посещението ми в Мизия и пострадалите села в околността. Получих обаждане от гражданин, който се представи със стандартно име, от типа Иван Петров, Николай Георгиев, и се представи като служител на регионалното звено на Агенцията за социално подпомагане за София-област. Господинът поиска нещо много интересно - да финансираме пътуването на пострадало семейство от Мизия до София, като партия „Атака" поеме разходите за транспорта. Първо, много странно искане, само едно-единствено семейство влиза във фокуса на Агенцията. Второ, едно регионално звено, което е доста далече. Агенцията е структурирана на териториален принцип, би трябвало да ме потърсят от Враца или от община Мизия. В крайна сметка аз предложих да поемем разходите, но да ми представят фактура за тях. В този момент човекът рязко изгуби желание да си общуваме и да обсъждаме въпроса. Попитах за какво семейство става дума, той очевидно се затрудни. Най-вероятно става дума за телефонна измама", обясни Лаков.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане отрече негови служители да се искали пари по телефона: „Има две приемни, които са разкрити. Едната е в детската градина, другата е на гърба на общината на град Мизия и само там се подават молби, които след това се обработват и едва тогава се изплащат помощите на хората. На ръка пари не се изплащат. Служители на дирекция „Социално подпомагане" не звънят по телефона на хората", категоричен бе директорът.

Освен в Мизия, финансова помощ за пострадалите в Мизия може да се направи на място в регионалните офиси на Агенцията за социално подпомагане.