По моя инициатива всеки министър ще отдели по 300 лева от заплатата си като пример за подражание в помощ на бедстващите. Това заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки на брифинг след първото заседание на служебния кабинет, което продължи един час и половина.

"Това е благороден акт и призовавам всички според възможностите си да се отзоват, за да покажем като нация можем да помогнем на своите сънародници", добави служебният премиер. Близнашки уточни, че ще посети бедстващите райони, но нямало да отива заедно с всички министри. "Партии ги обиколиха, направиха своите жестове. Ускоряваме работата по апликационната форма, за да ангажираме средства от Брюксел, тогава ще отида и на място", заяви Близнашки.

Той подчерта, че е призовал за национална солидарност и е добре като общност да се покаже съпричастност с пострадалите от наводненията. "Има хора, които са достатъчно заможни, призоваваме да се откликне на тази кампания, която се осъществява от БЧК", добави служебният премиер.

От своя страна вътрешният служебен министър Йордан Бакалов обясни, че той и служебният вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков утре ще отидат в засегнатите от наводненията населени места, за да помогнат на местните власти и на областните управители. Бакалов заяви, че имало неща, които на този етап служебният кабинет може да направи и ще направи, но и такива като дезинфекцията, което щяло да се случи при оттегляне на водата. Мерки са взети, включително във връзка с днешните дъждове. Екипите са на терен, засега нямам информация за проблем, нещата на този етап са под контрол, доколкото може да се под контрол при такова бедствие, поясни Бакалов.

"За съжаление за четвърти или пети път повтаряме едни и същи грешки. Знаело се е, че ще има приливна вълна, но мерките не са били до там адекватни, за да се стигне до тук. Българинът и европейците понякога се налага да извършват тренировки във връзка с такива събития, у нас остават на книга", изрази мнение вътрешният министър. Бакалов подчерта, че се работи и за компенсации за семействата на двамата загинали вследствие на наводнението в Мизия.

Служебният премиер, пък допълни, че правителството ще се потърси финансиране от фонд "Солидарност" на ЕС, относно бедстващите райони, а шанса за отпускане на средства бил много голям, защото доходите в тези региони са много ниски. Неизбежно трябва да спазим всички процедури, обаче поясни той.

Относно споразумението с "Уестингхаус" Близнашки коментира, че предстои обсъждане в кабинета, и когато се формира обща позиция той ще я оповести.