Италианското правителство прие указ-закон, предвиждащ премахването след време на държавното финансиране на политическите партии. От 2017 г. те ще живеят от вноските на гражданите.

"За да спази ангажиментите си, правителството прие днес указ-закон, който отменя държавното финансиране на партиите", съобщи на пресконференция премиерът Енрико Лета. В речта при встъпването си в длъжност през април Лета обеща постепенна отмяна на държавното финансиране на партиите.

Но разглеждането от парламента на законопроекта в тази връзка се забави и това накара правителството да приеме указ-закон, който влиза в сила незабавно и позволява да се спечели една календарна година. Указът-закон възпроизвежда текста, одобрен от Камарата на депутатите, който обаче все още не е одобрен от Сената.

До този момент сумата, предоставяна на политическите партии, зависеше от резултатите им на изборите. Въз основа на приетия в петък текст още през 2014 г. те ще получават само 60% от тази сума, след това 50% през 2015 г., 40% през 2016 г. и нищо следващата година.

Предишното правителство на Марио Монти вече намали наполовина финансирането на политическите партии през юли 2012 г. - от 182 милиона евро на 91 милиона евро през 2013 г. Партиите ще бъдат финансирани чрез волните дарения на гражданите. Депутатите определиха лимит на тези дарения от 200 000 евро на година за фирмите и 300 000 евро за частните лица за нещастие на партията на Силвио Берлускони Форца Италия, която разчиташе на щедростта на Кавалера, за да избегне евентуални финансови проблеми.