Предлагаме Кристалина Георгиева не просто за член на ЕК, но за вицепрезидент на комисията и върховен представител по въпросите на външната политика. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебното правителство.

„Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи по-висок пост. Това ще бъде огромно признание за нашата страна”, заяви Близнашки.

„Тази кандидатура отдавна се обсъжда в обществото. Това е убедителна, достойна кандидатура за България. Ако тя успее да заеме поста, това ще бъде голям успех за българската външна политика, за българската дипломация”, посочи той.

Външният служебен министър Даниел Митов подчерта, че Георгиева не се нуждае от реклама тук или в Брюксел. Тя е човек, който си извоюва великолепно име и уважението на всички свои колеги. Има отлични отношения с много световни лидери поради природата на своята работа до момента и би била чудесен върховен представител по въпросите на външните работи, посочи Митов.

Има сериозна амбиция, няма да е лесно, но си заслужава усилията и ще положим всички усилия, добави той.