От юни 2013 до момента за охрана на обществени събития в столицата са командировани 7927 служители от 27 областни дирекции на МВР, съобщи по време на парламентарния контрол вътрешният министър Цветлин Йовчев.

До момента разходи за командироване на тези служители са в размер на 234 882 лева. Общият размер на извънредните разходи на МВР за охрана на протестите в София възлиза на 1 834 243 лева, в тях са включени и парите, които МВР е дало за нощувки на 700 свои служители, командировани в столицата. Един от критериите за избор на хотели, в които да спят полицаите е ниската цена, която се предлага. В крайна сметка МВР е платило 25 лева за една нощувка и закуска в хотел "Родина" и 33 лева за една нощувка и закуска в парк хотел "Москва", добави Йовчев.

За охрана на границата са командировани общо 611 служители на "Гранична полиция", а след като се стартира специализираната полицейска операция за охрана на българо-турската граница, на всеки 15 дни се изпращат допълнителни сили от ГД "Национална полиция" и от ОД на МВР, към момента там са изпратени 878 служители, те са настанявани в различни хотелски комплекси като МВР е платило за нощувките им по 20 лева на ден, съобщи вътрешният министър.

Правим всичко възможно, за да подобрим условията при които работят служителите на МВР, командировани в пограничните райони. Ние продължаваме да полагаме усилия и се надявам в кратък период от време да подобрим условията на колегите, командировани край българо-турската граница, каза още Йовчев.