От неделя, 15-и декември, влиза в сила новия график за движение на влаковете на БДЖ, съобщават от холдинга. В новата транспортна схема е заложено пускането на 47 нови влака, които ще пътуват по различни направления в страната. Подобрени са връзките между влаковете в отделните гари, увеличена е честотата им на движение, както и броят на спирките на бързите влакове.
През 2014 г. националният железопътен превозвач увеличава обема на превозите с железопътен транспорт, осъществявани през настоящата година. Превозът на пътници ще се извършва с общо 606 влака, от които: 24 международни бързи влака (като 14 от тях ще се движат само през летния сезон), 79 бързи влака (като 8 от тях са със задължителна резервация), 148 пътнически влака и 355 крайградски пътнически влака.
При разработването на новото разписание, транспортната схема и периодите на движение на влаковете са съобразени в максимална степен с обемите и структурата на превозите, както и с техническите възможности и капацитет на подвижния състав.
С цел подобряване транспортното обслужване на населението, националният железопътен превозвач всяка година съгласува движението на бързите и пътническите влакове със съответните областни и общински ръководства. Голяма част от направените промени в новия график за движение на влаковете са съобразени именно с постъпили предложения и молби от страна на областни и общински администрации, друга част - с обосновани искания на редовни клиенти, а трети - са свързани с повишаване рентабилността на превозите и ефективното използване на наличния подвижен състав.
При изготвянето на новата транспортна схема е предвидено движението на допълнителни крайградски пътнически влакове, които ще обслужват предимно ученици и пътуващи до работните си места и обратно.
В региона на София ще бъдат пуснати в движение 12 нови пътнически влака. В сутрешните часове от София ще пътува още един пътнически влак до Радомир. Допълнителен влак ще се движи всяка сутрин и от Перник за София, както и през работните дни от София за Костенец.
В следобедните часове между София и Лакатник ще се движат още два пътнически влака, които ще бъдат удобни за пътуване на учениците в региона. Такива два допълнителни влака ще пътуват и от София до Банкя.
За прибиращите се от работните си места пътници във вечерните часове допълнително ще се движат още четири влака между София и Лакатник, два влака между София и Драгома, както и един влак от София за Перник.
С влизането в сила на новото разписание се подобрява и обслужването с железопътен транспорт на пътниците от област Добрич, като за целта ще бъде възстановено движението на директните вагони (един спален и два седящи вагона) по маршрута София - Повеляново - Добрич - Кардам и обратно.
В останалите региони на страната допълнителни влакове ще пътуват между Стара Загора и Карлово, между Пловдив и Карлово и от Стара Загора за Пловдив. За подобряване на връзките между влаковете в отделните гари ще се движат допълнителни влакове между Царева ливада и Габрово за връзка с влаковете за Горна Оряховица и Дъбово, както и между Кюстендил и Радомир за връзка с бързия влак от София за Благоевград. Допълнителни влакове ще пътуват и между Мездра и Враца, както и между Хисар и Долна махала и ще осъществяват удобни връзки с влакове, пътуващи по други направления.
В новия график за движение на влаковете ще бъдат удължени и маршрутите на някои пътнически композиции: един влак от Радомир за Кюстендил вече ще се движи от Перник до Кюстендил; два влака от Мездра за Плевен вече ще пътуват от Враца до Плевен; един влак от Мездра за София вече ще се движи от Враца до София; един влак от Троян за Левски вече ще пътува от Троян до Плевен; сутрешният влак от Дупница за Кулата вече ще се движи от Бобов дол до Кулата; един влак от Пловдив за Септември вече ще пътува от Пловдив до Костенец; два влака, които пътуват между Царева ливада и Стара Загора, вече ще се движат между Горна Оряховица и Стара Загора; шест влака, които пътуват между Варна и Карнобат, вече ще се движат по удължен маршрут между Варна и Бургас. По този начин е създадена директна връзка на населените места от общините Руен и Сунгурларе с Бургас.
В новото разписание на влаковете няма железопътни участъци, в които да е преустановено обслужването с железопътен транспорт.