Кабинетът "Орешарски" предаде властта на служебното правителство на проф. Георги Близнашки на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет.
В реч пред своите министри и служебното правителство досегашният премиер Пламен Орешарски заяви, че екипът му се е ръководел от интереса на хората въпреки всекидневната съпротива.

"Преди една година правителството пое управлението на страната в условията на дълбока институционална криза. Работихме в най-сложната политическа страна. Въпреки това изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти”, каза Орешарски.

Той обяви, че правителството е постигнало успехи по отношение на бизнес климата, социалната политика и възстановяването на държавата като платец. Орешарски обяви за успех и усвояването на еврофондове въпреки спрените средства по ОП "Околна среда" и "Регионално развитие".
По думите му кабинетът му оставя реформирана системата за сигурност и се е справил с бежанската вълна.

Вие имате малшанса и щастието да бъдете служебен премиер, обърна се Пламен Орешарски към приемника си на поста. "Малшанс, защото краткото време и отсъствието на законодателна инициатива няма да ви позволят по-мащабни действия. Щастие, защото служебните премиери са най-успешни в нашата история", поясни той.

Днес един от големите български всекидневници излезе с голямо заглавие: „Протестът на власт“. В определен смисъл това е така, заяви служебният министър-председател проф. Георги Близнашки при приемането на управлението

През последната година българското общество преживя драматични сътресения но аз смятам, че независимо от всичко, това беше за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и всички ние трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи, заяви още той.

Не сме търсили извънредни правомощия, заяви служебният премиер
Ясно си даваме сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство, заяви Близнашки.
"През последната година българското общество преживя драматични сътресения. Независимо от всичко, това е за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи”, добави той.

"Основната ни задача е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички. Необходимо е възстановяване на доверието на гражданското общество в политическите институции. Нашето служебно правителство ще направи всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество”, подчерта проф. Георги Близнашки.
Като основни приоритети той очерта да се стабилизират основните обществени системи, да се възстанови доверието с партньорите в рамките на ЕС и на НАТО и да се започне с реформи.

Проф. Близнашки призова всички българи да се включат в дарителската кампания за подпомагане на бедстващите след наводненията.
Той изрази съжаление, че не се е стигнало до актуализация на бюджета, защото това наистина е щяло да доведе до по-голяма сигурност при работата на служебното правителство и отговор на ситуации, които идват като "гръм от ясно небе".

Проф. Близнашки благодари и за премахването на огражданията пред парламента, като допълни, че е имал намерение това да е сред първите действия на служебния кабинет.
Той заяви, че няма да прави чистки, но всички, които не се справят с работата си, ще бъдат освободени.