Мисля, че албумът ми с руски песни ще се хареса на хората, които обичат тази музика. Ако правиш нещо със сърце и с голямо желание, то не може да не даде резултат и да не докосне хората, каза в предаването "В ритъм" актьорът и певец Руслан Мъйнов.

Поводът за срещата ни с него беше новият му албум "Руслан Мъйнов пее любими руски песни", който ще излезе на пазара в началото на идната година. "В албума има 10 песни. Не съм срещал трудности в подбора им, защото обичам много всички. Това са песни, които още от малък харесвам и слушам с голямо удоволствие. Ако трябва да говорим за някаква трудност, тя идва от това, че песните, които обичам, са твърде много и нямаше как да включа всички в албума. Това са песни, които са познати на българската публика. Избрал съм известни, обичани песни, но съм ги направил по начин, по който аз ги усещам и по който искам да звучат. В албума свирят невероятни музиканти – Венци Такев (цигулка), Цветан Недялков (китара), Ясен Велчев (пиано), Димитър Тишев (кларинет) и още много талантливи инструменталисти. Те също се включиха с голямо желание и според мен направиха много хубави неща", разказа Руслан.

Съвсем наскоро той представи първата песен от албума "Очи чёрные" и разкри, че предстои заснемането на клип на друга песен – "Парамела-чебурела". "Албумът със сигурност ще излезе догодина, вероятно през февруари или март, и моето желание е представянето му да бъде съпроводено с концерт. Все още не съм решил точно какъв да бъде концертът. Единият вариант е да бъде направен по-модерно. Другият е да бъде спектакъл, за да има друга атмосфера, каквато предразполага самият албум. Работата по него беше дълъг процес, отне ми около седем години", сподели талантливият певец и актьор.

От години Руслан се изявява и в оперетата, изпълнява впечатляващо и оперни арии. Шест години играе на сцената на Варненската и Старозагорската опера в "Българи от старо време", но вече е излязъл от спектакъла поради липса на време покрай другите ангажименти. "Играех и в "Лелята на Чарли" в Старозагорската опера. Сега участвам в "Българи от старо време", но в Музикалния театър в София. Спектакълът се играе вече трети сезон. Колкото до операта, аз оперен певец не мога да стана, но съм щастлив, че мога да се докосна до това велико изкуство. С Русалина Мочукова и маестро Владимир Бошнаков изнесохме вече над 17 концерта със Старозакорската, Варненската, Бургаската, Шуменската, Плевенската, Видинската филхармония. С Русенската опера направихме няколко спектакъла, даже на 13 януари догодина имаме концерт. За да се справям колкото се може по-добре, ходя на уроци по пеене, на солфеж. Все пак човек трябва да се развива и да изгражда себе си във всяко едно отношение", отбеляза скромно Руслан.

Неговата любов към музиката се зародила още от съвсем малък, въпреки че не идва от семейство на музиканти. "Майка ми като много млада е завършила едногодишен курс за хор-майстор. Само това е направила по тази линия, повече никога не се е занимавала професионално с музика, но пак има някаква връзка", допълни той.

Руслан сподели, че има разлика, когато излиза на сцената като певец и като актьор. "Когато си направил определени песни, знаеш как реагират хората на тях, знаеш какво да очакваш. Докато едно театрално представление не можеш да го направиш хитово просто така, защото всяка вечер то е различно. Първо самият ти не винаги си с едно и също настроение и нагласа, второ играеш с много хора и всеки от тях носи част от себе си. Един театрален спектакъл всеки път, когато се качиш на сцената, получава собствен облик и успех. Затова усещането е много различно. Но и в двете ситуации удоволствието е от срещата с публиката. Защото артист без публика не може. Това е една магия, идваща от симбиозата между артиста и публиката и ако тя не се получи, нищо не може да се случи. Затова ние работим активно тя да се случи. Когато в края на спектакъла залата се изправи на крака, удоволствието е безгранично и неописуемо", каза Руслан.

Неговият талант като комик е безспорен, но той е щастлив, че е успял да се запази и като много добър зрител. "Когато гледам филм, театрален спектакъл или слушам музика, не подхождам професионално – този не играе добре или този не свири както трябва, а подхождам като обикновения зрител. Затова за щастие не съм лишен от удоволствието да изпитвам удоволствие от това, което гледам. Разсмивам се на много неща и се разплаквам много често на хубава музика, хубав филм, хубав спектакъл. Много се радвам, че все още има в мен това спокойствие да съм нормален, адекватен зрител", разказа той.

Във връзка с днешния петък 13-ти Руслан е категоричен, че не робува на дати и не е суеверен. "Това са неща, които ние хората си измисляме и създаваме, те реално не съществуват. Аз съм много вярващ човек и живея по други закони, според мен по-правилни от суеверията. Вярата в Бог по принцип те освобождава от всичко това, защото се обезсмислят нещата като черни котки и петък 13-ти. Не искам да ангажирам съзнанието си с тях", коментира той.

В навечерието на Рождество Христово любимецът на българската публика разказа и за своето отношение към празника. "Подхождам към Коледа и другите празници некомерсиално, както мнозина, за съжаление, подхождат. По телевизията обясняват основно колко манджи трябва да има на масата, как трябва да се сготвят, а никой не се занимава със същината на празника. Че Рождество Христово е тогава, когато се ражда нашият Господ, колко велико събитие е това, колко интимно и тайно нещо е това. Много хора вече не проумяват символиката на празника, започват да гърмят пиратки, напиват се, това е ужасяващо. Много хора отиват на църква като в супермаркет – хайде да си напазаруваме здраве, късмет, успех в бизнеса. Но съм убеден, че не всичко е безвъзвратно загубено. Убеден съм, че ще дойде време, когато в училище ще има предмет вероизповедание и не е задължително то да е само християнско, може да има и мюсюлманско или просто религия като предмет. При всички положения Господ е един, няма значение как ще го наречеш и няма нито една религия, която да учи хората да убиват, крадат или да правят някакви злини. Всичко това са наши човешки интерпретации", убеден е Руслан.

Той сподели и равносметката си за изминаващата година. "2013 беше много хубава година, аз съм много щастлив от нея, както съм бил щастлив от всички години досега. Защото хубавите неща, които се случват, ни радват директно и носят удоволствие. Лошите неща ни се дават, за да можем да израснем, да се развием, да се променим към по-добро. Така че това също ме радва, когато се случва. Може би хората смятат, че аз съм един безгрижен човек, на когото всичко му е наред и всичко му се случва точно по начина, по който желае. Това не е така. Аз съм с проблемите си, всичките си изживявания и негативи, страдания понякога. Благодарен съм на Господ, че и това ми се случва. Когато човек изживява само хубави неща, той не може да се развива, не може да расте духом. Затова годината беше хубава, защото беше пълна с положителни неща и с тежки мигове. Убеден съм, че другата пак ще бъде много хубава".

А за Новата година Руслан пожела всички хора да имат повече светлина в очите, повече надежда, да успеят да приемат проблемите и неприятностите като школа и да се радват, че ги има. "По този начин животът ви ще бъде много по-лек и спокоен", смята той.