Подпорна стена предпази от наводнение десетки къщи в Монтана. Съоръжението е построено паралелно с изграждането на канализация, за да гарантира оттичането на големи водни маси в река Огоста, съобщава bTV.

Монтанският квартал „Мала Кутловица" е на средата на водосбор и в него живеят около 2000 души, повечето от тях са били наводнявани.

При изграждането на канализация в квартала местната власт предвидила почистване, разширяване и укрепване на дерето. В съоръжението са инвестирани над 2 милиона лева. С тях е изградена бетонна стена в продължение на километър и половина и с височина 2 метра и половина.

„То е смятано така, че да издържи на 100-годишната вълна, което като кубатура означава 17 кубика в секунда водно количество. Вследствие на големите дъждове, то се оказа една превенция от наводнение на всичките тези къщи и дворове.", каза зам.-кметът на общината Диман Георгиев.

„Благодарение на тия съоръжения , които се направиха, на тая корекция и тия панели, поеха водата и не се стигна - при нас специално, до заливане.", смята Роза Кирилова.

До окончателното завършване на съоръжението остават няколкостотин метра.