Министърът на културата в служебното правителство Мартин Иванов покани творческите и гражданските организации в културата на разговори за проблемите в духовната сфера чрез журналистите, присъстващи на церемонията по приемането на поста от досегашния министър Петър Стоянович днес в министерството.

"Ще влагам сърцето си във всеки един ден, в който съм в Министерството на културата", каза русенският представител в служебния кабинет. Той се ангажира да продължи всички положителни неща, които са постигнати от предишния екип.

"Има и доста неща, които ме притесняват, но по принцип не хвърлям вина на предшествениците си. Ще коментирам конкретно проблемите, след като се запозная подробно, на специална пресконференция", каза министърът.

Той отбеляза, че ще следва философията на максимална откритост и прозрачност в управлението, както когато е бил председател на Държавната агенция "Архиви". "Няма да бъде лесно, особено като не беше актуализиран бюджетът, но мисля, че можем да осигурим стабилност в работата на администрацията", посочи министър Иванов. Той каза, че не споделя позицията, че няма място за култура в трудни времена.

"И двамата с министър Стоянович като историци знаем, че и в много по-тежки времена българската култура е процъфтявала. Културата не е брошка за празниците, която после да захвърлиш и да забравиш, но едва ли мисленето ще се промени за следващите два месеца - необходими са традиция, общи усилия", каза Иванов.

Мартин Иванов получи от Петър Стоянович преписа на Манасиевата хроника, която по традиция си предават министрите на културата, съобщава Дарик радио.

"Предадох на министър Иванов и папка с успехите и нерешените проблеми за изминалите година и два месеца. Както е известно, нищо не започва и не свърша с нас - брънка сме от общо усилие, затова пожелавам успех на новия екип в справянето с предстоящите задачи", каза Стоянович. По думите му мандатът е бил донякъде успешен, но не и във финансовата част, за съжаление. Остават проблеми за решаване, но оценката дали е било успешно предишното управление може да даде само историята, посочи той.