На първо място трябва да се стабилизират основните обществени ресори, да се възстанови доверието в нашите партньори в рамките на ЕС и НАТО, да се продължи със започнатите ключови реформи.

Ние не сме търсили извънредни правомощия. Даваме си сметка за ограничеността на мандата и на правомощията на служебното правителство. Това заяви Георги Близнашки в МС, където Пламен Орешарски предава поста министър-председател на Близнашки.

Ние не идваме на власт в името на някакви дългосрочни цели и интереси, имаме ясното съзнание, че трябва да се справим с основната си задача. Нещата не могат да се сведат единствено и само до изборите, необходима е финансова, икономическа и морална стабилизация, за да може на тази основа да произведем нормални избори в тази страна. Може да се съжалява само, че не беше направена актуализацията на бюджета, подчерта Близнашки.

Съжалявам, че политическите партии не проявиха достатъчно разбиране и далновидност по тези въпроси. Бях впечатлен от вашата фраза, че не е необходима актуализация, но тя дава стабилност. Може би трябваше да кажете, че тя е необходима, за да даде сигурност, за да бъдете разбран по-правилно, обърна се Близнашки към Орешарски.

Онова, което се случва напоследък с градушките идва да покаже, че природата е достатъчно силна, за да ни постави в моменти в безизходно положение, добави още Близнашки.

"Няма да прибягваме към никакви чистки и каквито и да е прояви на реваншизъм", обеща той, но уточни: "всички замесени в корупционни скандали или проявяват политически пристрастия ще трябва да се разделят със своите постове".

Преди изказването на Близнашки, Пламен Орешарски направи кратък отчет на постигнатото от неговия кабинет. "Преди година правителството пое управлението на страната в условията на дълбока институционална криза, икономическа депресия, безработица, дългове.

Работихме в най-сложната политическа среда. Изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти, приети в управленската програма, подчерта Орешарски. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки че всекидневната съпротива бе немалка. Постигнахме добри резултати, заяви още Орешарски.