В американската Агенция за национална сигурност /АНС/ върви дебат дали трябва да бъде гарантирана амнистия на беглеца Едуард Сноудън, за да бъде предотвратено изтичането на още секретна информация от задигнатите от него файлове, съобщава Си Би Ес в анонс за предаване, което ще бъде излъчено в събота.

Джон Милър от телевизията разговаря с Рик Леджет , който е назначен да се занимава със случая "Сноудън",предотвратяване на потенциалното му повторение и оценката на потенциалните щети от огласяването и в бъдеще от беглеца на американски тайни. Леджет изрази личното си мнение, че наистина трябва да се направи преценка "за" и "против" потенциалната амнистия на Сноудън, доколкото той притежава около 1,5 млн. секретни документи, от които е публикувана много малка част. "Да, може да се води разговор по това. Но на мен ще ми трябват гаранции, че сигурността на останалата част от информацията ще бъде гарантирана. И, повярвайте ми, изискванията ми за гаранциите ще бъдат сериозни".

Шефът на Леджет – ген. Кийт Алекзандър, който е шеф на АНС, е на друго мнение: "Случаят е аналогичен с човек, взел за заложници 50 души, убил 10 от тях и после казва: "Ако ми гарантирате пълна амнистия ще пусна останалите 40 по живо, по здраво". Според мен хората трябва да бъдат държани отговорни за своите действия. Не искаме да създаваме прецедент, при който потенциалният следващ беглец ще може да източи секретни данни, да мине през Хонконг на път за Москва със съзнанието, че ще може да сключи същата сделка".

От Си Би Ес задават и друг въпрос – могат ли да се сравняват щетите от притежаването на секретната информация от няколко чужди правителства с тези, които биха били нанесени от появата и в световните медии.