Компаниите за бързи кредити отново намериха начин да заобиколят закона. След промените в Закона за потребителския кредит, които парламентът прие в края на юли, фирмите въведоха нови такси и така кредитите им продължават да излизат солено на хората.
Една от промените е въвеждането на таван на годишния процент на разходите по кредита до 50%. Това означава, че ако изтеглим 2000 лв., с новия закон оскъпяването е най-много до 50% от сумата на годишна база, или 1000 лв. Това не се хареса на фирмите за бързи кредити, които бяха свикнали на печалби в размер на 300% и нагоре. В отговор те въведоха редица такси, които не са свързани пряко с кредита. Така, като теглим чертата – печалбата остава същата, а кредитополучателят плаща солено за бързия си кредит, съобщава TV7.

"Такси като посещение у дома, такса без поръчител, такса са експресно одобряване до 15 минути. Ако почне да се смята годишното оскъпяване, то пак ще е в рамките на 300-350%", обяснява кредитният консултант Тихомир Тошев.

От асоциация "Активни потребители" не са изненадани.

Очаквахме че фирмите ще намерят някаква форма да си върнат печалбата и ще заобиколят закона, коментира председателят й Богомил Николов.

Промените в закона за потребителския кредит имаха за цел да намалят риска при този тип кредитиране и да облекчат кредитополучателите. Това обаче на практика не се случва.

"Народното събрание буквално бързаше с промените, за да се хареса на широката публика. Промените не бяха експертно мотивирани", отбелязва Николов. Според Тихомир Тошев законодателите не са направили достатъчно прецизно промените.

Най-интересното е, че със заобикалянето на новата законова рамка, продължава да не се спазва и старата. Хората продължават да подписват празни договори, с неясни клаузи и условия. И ще трябва да продължат да се защитават сами, като теглят бърз кредит – какви такси ще им се иска, какво е оскъпяването.

За да не ви излъжат, винаги изисквайте цялата преддоговорна информация за вашия кредит – какви са условията, какви са таксите, какво трябва да върнете, до кога, какво става, ако закъснеете с вноската и най-вече – никога не подписвайте празни договори и не се съгласявайте те да ви бъдат пращани по пощата по-късно. Това са професионални хватки, които имат за цел да ви превърнат в роб на бъдещото ви задължение. Ако не внимавате, кредитът ще излезе много по-солен, отколкото сте предполагали.