Обстойно изследване на героя на Йън Флеминг, направено от група британски лекари, разкрива истинската природа на 007: със средно 92 единици алкохол седмично Джеймс Бонд е непоправим алкохолик.

"Той е известен с това, че се наслаждава на употребата на тютюн, алкохол и жени. Любимата му фраза е "Водка Мартини, разклатено, не разбъркано" (всъщност фразата е употребена от друг герой, но Шон Конъри за първи път я вкарва в устата на Бонд от екрана в "Голдфингър"(1964) и фразата се изрича в повечето от следващите филми. През 2005 г. Американският филмов институт я нареди на 90-то място сред "най-великите филмови фрази на всички времена".

Трима са лекарите, които са се захванали с това научно изследване, публикувано в British Medical Journal BMJ .

В действителност, в идеалния случай , коктейлите с мартини и водка трябва да се "разбъркват", а не да преминават през шейкъра, за да се "разклащат", пишат самите лекари.

Те подозират, че известната фраза на Флеминг има отношение към "треперенето на ръцете, предизвикано от употребата на алкохол", защото "при това равнище на употреба Джейм Бонд е подложен на висок риск от заболявания, свързани с алкохола и преждевременна смърт".

Тримата доктори са пресели 12-те романа, в които Флеминг разказва приключенията на британския таен агент, за да направят точна информация за неговата консумацията на алкохол.

Резултат: тайният агент пие най-вече, когато е на мисия за сметка на Нейно величество". Има само едно посочване на консумацията на алкохол, когато не е на служба".

Освен това в 12-те тома лекарите са установили употреба на общо 1150 единици алкохол от "007" . Единицата на алкохол във Великобритания е еквивалентна на 10 милилитра или 8 грама чист алкохол (спрямо 10 грама в други страни) .

Като се изключат дните, когато е затворен някъде "от лошите", когато е в болница или се възстановява след боледуване, по време на което можем да предположим, че Бонд не пие, агентът поглъща средно 92 алкохолни единици на седмица, или 736 грама алкохол.

Световната здравна организация (СЗО)определя 210 грама на седмица (или 3 чаши вино на ден) като гранична стойност, след която потреблението се счита за прекомерно. По дефиниция на СЗО над 280 г. излага на риск. Алкохолът вече "е вреден" отвъд четиристотин и двайсет гр.

"Седмичната консумация на алкохол от Джеймс Бонд е четири пъти по-висока от максималната допустима доза за мъж", каза д-р Патрик Дейвис, педиатър в общинската болница в Нотингам, един от съавторите на научната статия.

007 е подложен на "значителен риск от развитие на заболяване на черния дроб - цироза, импотенция или други проблеми със здравето, свързани с употребата на алкохол, да пострада сериозно или да умре заради своя алкохолизъм", според статията .

"Ние признаваме, че честите срещи с международни терористи (... ) може да доведат до пиене, но ще посъветваме Г-н Бонд да се консултира с лекар (...) и да намали консумацията до по-малко опасни равнища", е заключението на лекарите, пише АФП.

Преди година бе цитирано друго старателно изследване наwww.atomicmartinis.com, което обхваща всички трудове на Флеминг и установява, че Джеймс Бонд консумира по една напитка средно на седем страници текст. В него се посочваха консумираните всичко 317 напитки, сред които води уискито с голяма разлика – общо 101 уискита, от които 58 бърбъна и 38 скоча.

Джеймс Бонд обича е шампанско (30 пъти), а в "Човек живее само два пъти" от 1964 г., чието действие се развива в Япония, Бонд опитва и саке. То му харесва – пил го е общо 35 пъти. Освен водка с мартини, която към 2012 г. Джеймс Бонд пие 19 пъти, той е изпил още почти толкова джина с мартини, (макар че повечето от тях са му поръчани от друг).

Личната рецепта на Джеймс Бонд е взета от първата книга на Флеминг "Казино Роял" от 1953 г.

"Три части джин "Гордън", една част водка и половин част вермут "Кина Лилър". Разклати добре, докато стане леденостудено и прибави тънко парченце лимонова кора".

Наречена "Веспер" (вечерница) на името на поредната му любовница Веспер Линд - двойна агентка, която пие най-много от всички романи и разкази за Джеймс Бонд, припомня "трафик бг".

Защо Бонд държи на "разклатеното мартини"? Стриктно погледнато, разклатеното мартини с джин трябва да се нарича "Брадфорд". Ценителите твърдят, че разклащането намалява ароматните качества на джина, не влияе на водката, но прави напитката по-студена и по-остра.

Самият Ѝън Ланкастър Флеминг (у нас известен като Ян Флеминг) е английски писател, автор на поредицата книги за Джеймс Бонд. Флеминг е предпочитал мартинито разклатено и приготвено с джин. По късно обаче по съвет на лекарите преминал от мартини на бърбън, което обяснява и предпочитанията на неговият герой.