Трима лидери на големи винарски райони във френска Бургундия се явиха в четвъртък в Ню Йорк в процеса срещу колекционера на вина Руди Кърниван (Rudy Kurniawan), за да помогнат в разобличаването на лъжите и фалшификациите, понякога съвсем очевидни, в които е обвинен.

Трийсет и седем годишният индонезиец някога бе смятан за един от най-добрите експерти в света. Сега той е обвинен в продажба на стотици фалшиви френски реколти, които "произвеждал в кухнята си" в Калифорния. Някои от фалшификатите били представяни като особено известните бургундски Домен Понсо, Румие или Романе – Конти (Domain Ponsot, Roumier, Romanee – Conti), пише АФП.

Лоран Понсо (Laurent Ponsot), съсобственик на Domaine Ponsot, заяви пред съда как му е било съобщено по електронната поща през април 2008 г., два дни преди търг в Ню Йорк, на който бяха предложени и 97 бутилки от неговата винарна, оценени между 440 500 и 602 000 долара.

"От кога произвеждате Clos Saint –Denis?", попитал негов приятел. "Защо ?" на свой ред отвърнал винопроизводителят. Приятелят му обяснил, че предложените за продажба Clos Saint- Denis са от 1945 и 1949 година.

"Това вино го пуснахме през 1982 г." каза Понсо пред съдебните заседатели в Ню Йорк.

През 2008 той веднага се свързва с аукционната къща и иска виното да се отстрани от търга. "Добре" по телефона не го задоволява и той скача в първия самолет за САЩ.

"Пристигнах десет минути след началото на продажбата", спомня си Понсо. Вината, предложени от Кърниван, били отстранени след това.

Няколко бутилки бяха изложени в четвъртък в съдебната зала и за Понсо бе лесно да разобличи фалшивите етикети и капсули .

"Това е очевидно - Clos Saint-Denis не може да съществува през 1945 година. И етикет на "наш" разпространител Никола? Ние никога не сме продавали на Никола", каза той на английски с бутилка в ръка.

A Clos de la Roche от 1929? "Ние започнахме да бутилираме такива вона едва от реколтите през 30-те".

Други по-усъвършенствани фалшификати

Понсо сочи многобройни грешки: етикет от 50-те години на предполагаемо Clos de la Roche от 1945 г. е подписан от дядо му, вместо от баща му. Друга бутилка е със "златна" капсула, каквото винарната не използва никога.

Той разказва, как поканил Кърниван на обяд на следващия ден, за да го попита откъде идват вината.

"Той гледаше само в чинията си. Каза, че не знае и купува толкова много бутилки. Стори ми се странно".

След много опити за кореспонденция Кърниван, който продължавал да купува и продава хиляди бутилки годишно и да печели милиони долари, най-накрая дал име, което не водело до никъде.

За очевидни и не толкова фалшификати свидетелстваха и другите винари.

Според тях проблемът с фалшификациите на вино трябва да не се оставя ненаказан. Такъв проблем съществува и се проявява по-силно от две години насам и в Европа.

Кърниван е заплашен от 40 години затвор, пише АФП.