”Аз съм човекът, който носи винаги отговорността за ГЕРБ и ако спечелим, ще трябва да бъда премиер. Аз си нося отговорността”, каза в сряда пред бТВ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

”Ако няма една партия (достатъчно депутати) за еднопартийно управление, не виждам как ще правим кабинет.Ако управлява ГЕРБ, няма как ДПС да е във властта”, допълни той.

В същото време Борисов заяви, че ако избирателите не подкрепят ГЕРБ, то БСП и ДПС отново ще управляват. ”Те както сега спорят за вазелин, за изгори, така ще се прегърнат след изборите и пак ще управляват, ако избирателят гласува за тях. Но аз съм убеден, че ние ще спечелим”, обясни Борисов.

Засега той декларира, че ЕРБ няма да управлява, ако не спечели 121 депутатски места, коалиция с ДПС е изключена, а единствен възможен партньор е Реформаторският блок.

Два месеца преди предсрочните парламентарни избори ГЕРБ е подозирана в сближаване с ДПС. Реформаторският блок на свой е разтресен от вътрешни скандали заради подозренията, че някои от лидерите на партиите в коалицията се договарят задкулисно с Бойко Борисов.

Желанието на Борисов да е премиер поставя огромна пречка пред евентуална коалиция с Реформаторския блок, защото десните вече обявиха, че не биха подкрепили правителство с участието на лидера на ГЕРБ и Цветан Цветанов.

"Несериозно е, всеки от тях (от Реформаторския блок), който е поискал да се види с мене, се е видял, аз тайни срещи нямам, но и нямам практиката да споделям с кого се виждам. Твърдя, че няма задкулисни срещи, с всички съм говорил  - и с Радан, и с Кунева, и с Лукарски, и с Москов. Те са единственият наш възможен партньор, но ми омръзна да слушам за техните избиратели (че не искат коалиция с ГЕРБ)”, каза лидерът на ГЕРБ.

Той препоръча на Реформаторския блок да обясни на избирателите си, че като конфронтира с ГЕРБ - работи в полза на следващо управление на ДПС и БСП.

"Думата "коалиция" е една от най-непредпочитаните и опасни в днешната политика”, каза Борисов. Той допълни, че не вижда как ще се състави кабинет при положение, че партиите взаимно се мразят. Лидерът на ГЕРБ обясни, че вярва в инстинкта на българския народ, който ще прояви по време на вота.

Бойко Борисов похвали инстинкта и на ДПС заради оттеглената подкрепата си за кабинета "Орешарски". Това се е случило, според него, защото ДПС много добре е знаело, че държавата е в колапс, както и че управлението ще се сгромоляса през зимата.

Същия инстинкт показал и лидерът на БСП Сергей Станишев, който се скрил в Брюксел, според Борисов. Той допълни, че БСП ще остане в историята като единствената партия мандатоносител, която не е подкрепила предложението на правителството за актуализация на бюджета.