4 дни изминаха от потопа в Мизия. Днес там отново вали, предаде БГНЕС.

Нощта за хората е преминала без опасности, тъй като река Скът вече навлиза отново в коритото си. За днес обаче е обявен жълт код за Северозападна България за валежи и гръмотевични бури. От МОСВ предупредиха за възможни внезапни поройни наводнения и преливания на реки.

В района на Мизия 4 язовира са застрашени от преливане. В града се носи миризма на разлагащи се издавени животни и тиня. Вече предупредиха и че има опасност от зарази. Вчера бе открита и втора жертва на потопа, около 50-годишен мъж.

Наводнената част на Мизия е разделена на 6 работни участъка за обхождане и издирване на евентуално пострадали и нуждаещи се от помощ граждани. Организирано е медицинското осигуряване от екипи на ВМА и Министерството на здравеопазването.

Евакуираните са настанени в два обособени центъра в гр. Мизия (250 души) и един център в с. Крушовица (150 души). Създадена е организация от Червения кръст за доставяне на необходимите вода, храна и други материали.

Продължават операциите по отводняване в гр. Бяла Слатина и селата Борован, Нивянин и Галиче. Извършва се постоянно наблюдение на нивото на реките Искър и Скът. Осигурена е питейна вода за жителите в с. Нивянин. Извършва се интензивно отводняване с два модулни комплекта помпи за отводняване с висок дебит (80 000 л/мин.) и 10 мотопомпи.