Стряскащи нарушения при работата на инспектори в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) разкри шефът на ведомството арх. Николай Христов. Трима служители в дирекцията са участвали в по над 15 приемателни комисии в един и същ ден, и то в различни части на страната. Практически това е невъзможно, пише в. "Преса".

Държавната приемателна комисия е изключително важна процедура. При нея представители на ДНСК и на други контролни органи проверяват дали обектът отговаря на проектната документация и нормативните изисквания. Ако всичко е наред, се съставя Акт 16 и се издава разрешение за ползване.

Оказва се, че експертът бил на няколко места едновременно "рекордът" е поставен на 22 и 23 април т.г., когато главен инспектор Б. Вачкова е участвала в по 17 приемателни комисии на ден. Първия ден са приети обекти в София, Стара Загора, Велико Търново, Елин Пелин, Никопол и с. Дивотино. На другия ден посетените строежи са в Пловдив, Добрич и селата Белозем, Лесово, Мърчево, Радомирци, Неофит Рилски, Кутово.

Друг инспектор е участвал в приемателна комисия, въпреки че има данни, че в същия ден е бил в САЩ (в платен отпуск). Приетите обекти са предимно базови станции на мобилните оператори, но има силози за зърно до Септември и жилищни сгради в София. Двама от прегрешилите инспектори вече са пенсионирани.

"Очаквам до края на седмицата да не съм началник на Дирекцията за национален строителен контрол", заяви арх. Николай Христов. Докато президентът Росен Плевнелиев обявяваше министрите от новия кабинет, Христов каза: "Парламентьори от новата власт ми поставиха условия, за да остана на шефското място, но не ги приех. Вчера си подадох оставката пред министър Иван Данов, но той отказа да я подпише. Най-вероятно в следващите дни ще ми бъде поискана."

Почти 100% е сигурно, че строителният контрол ще бъде оглавен от инж. Милка Гечева. Тя беше назначена за шеф на ДНСК през 2010 г.