Ю Тюб премахна голяма част от клиповете от игри поради "незаконни" претенции за авторски права. Големите производители на игри подкрепиха "наказаните" геймъри.

Промени в начина, по който притежаваният от Гугъл сайт за виодеклипове сканира клиповете, е причината за свалянето на много от публикуваните материали. Други сайтове за клипове заявиха, че клиповете от игри ще останат достъпни и няма да бъдат сваляни.

Клиповете от игри са изключително популярни в Ю Тюб. Клиповете, някои от които с дължина повече от един час, показват как напреднал играч минава части от популярни игри. Технически качването на кадри от игри е нарушение на авторските права. Много производители на игри считат клиповете за полезен и ефективен начин на реклама. Авторите на клиповете понякога печелят от реклама като възнаграждение за труда си по игрите.

Поради огромното количество качени клипове, Гугъл използва системата Content ID, за да засича клипове, които съдържат материали с авторски права. Като резултат много от клиповете в сайта бяха свалени през последните няколко дни.

Издателите на игри се опасяват от бунт от страна на геймърите и предупреждават, че нямат общо с политиката на Ю Тюб. Някои производители правят предположения, че свалянето на клипове може да се дължи на използваната от авторите на клиповете музика, която е обект на авторски права.

Клиповете от игри и тяхното създаване е спорен въпрос между геймърите и притежателите на авторските права.