Германската провинция Бавария забрани преиздаването на библията на нацизма "Майн Кампф" на Адолф Хитлер и след 2015 г., съобщи Би Би Си.

Мюнхен притежава авторските права върху ръкописа, доколкото бащата на кафявата чума е сътворил манифеста си в затвор в баварската столица. Тези права отпадат през 2015 г. Баварските власти имаха намерение да пуснат специално издание за библиографи на "Майн Кампф", за да бъде демистифицирана тази книга. Но сега са взели решение да се откажат от тези си планове в почит към паметта на жертвите от Холокоста. Бъдещето на новото издание остава неясно, доколкото Свободната държава Бавария, каквато е по конституция германската провинция, има намерение да блокира всяко бъдещо преиздаване на нацистката библия. Но Мюнхенският инстит по съвременна история /IfZ/ не възнамерява да се отказва от проекта, в който до момента са вложени 500 000 евро държавни средства. На страницата в интернет на института неговият директор проф. Андреас Виршинг заявява, че ще отпечата изданието след като изтече срокът на авторските права. Критиците на забраната твърдят, че тя е безсмислена, доколкото текстът на "Майн Кампф" отдавна е широко достъпен както през интернет, така и чрез печатни издания по целия свят.

Баварското правителство заяви, че възнамерява да не допусне тази книга до пазара и че всеки, който си позволи да я отпечата наново, ще бъде подложен на съдебно преследване. "Множество разговори пострадали по време на Холокоста и техни роднини ни убедиха, че преиздаването на тези писания биха предизвикали неизмерима болка", заяви баварския министър на науката Лудвиг Шпенле.

Баварското правителство поръча на IfZ преди две години да подготви преиздаването на "Майн Кампф". Проф. Виршинг твърди, че преиздаването на нацистката библия е важно и ще допринесе за изучаването на нацисткия период от историята на Германия и че оглавяваният от него институт възнамерява да издаде книгата "на собствена отговорност".

"Майн Кампф" е публикувана за първи път през 1924 г. и е манифест за борба срещу юдаизма и комунизма. Екземпляри от нея са били раздавани като подараци на всички новобрачни двойки в нацистка Германия.