Народното събрание отхвърли либерализирането на пълната забрана на тютюнопушене и запазва досегашния режим.

Депутатите отхвърлиха ЗИД на Закона за здравето на първо четене с вносител Волен Сидеров и група народни представители. "За" гласуваха 64 народни представители, "против" 107 и 17 се въздържаха.

Народните представители отхвърлиха и втория законопроект, внесен от Спас Панчев от Коалиция за България и група народни представители със 76 гласа "за", 106 "против" и 8 - въздържали се.

"Днес дебатът трябваше да бъде за здравето, а не срещу него. Няма цена за здравето". Така започна краткото си изказване днес в НС министърът на здравеопазването Таня Андреева в края на дебатите по промените в Закона за здравето. За мен този закон е по-скоро за забрана на тютюнопушенето и е въпрос за опазване на общественото здраве, продължи тя. В тази забрана в закона за здравето се защитава здравето на непушачите и на работещите в подобен род заведения, където днес се предлага да бъдат обект на либерализиране на забраната за тютюнопушенето. Всичко е въпрос на собствен избор. И депутатите са призвани да покажат своята грижа към майките с деца, към подрастващите и др. Министър Таня Андреева изброи поредните статистически данни в днешния дебат за вредата от тютюнопушенето. Водещи фактори при онкологичните, сърдечно-съдовите заболявания , дихателните, ендокринните заболявания се дължат на тютюнопушенето, обобщи министърът. Тя не се съгласи, че няма рисков фактор за пасивните пушачи. Виждала съм жени, страдащи от стерилитет, които са забременявали след прекратяване на тютюнопушенето, даде пример тя и заяви, че категорично е срещу либерализирането на забраната за тютюнопушене не като министър, а като лекар.