БСП е първа сила с 22%, ГЕРБ губи привърженици. Това сочи проучване на агенция "Афис", публикувано от вестник "Преса".

Ако изборите са в неделя социалистите ще ги спечелят. Заявените избиратели на БСП и ДПС продължават да са неизменна величина – около 22% за социалистите и 5% за движението.

18% ще гласуват за ГЕРБ, което представлява намаление от 1% спрямо данните от септември. "Този резултат отдалечава в неопределено бъдеще перспективата ГЕРБ да се върне на нивото от февруари – около 30%. Тези 10-12% бяха загубени на две стъпки – след внезапната оставка на Бойко Борисов от поста премиер през февруари и след майските избори", коментира Чавдар Найденов от "Афис".

Увеличение има при Реформаторския блок от 3% на 5%. 3% вече събира и Движението България без цензура на журналиста и политик Николай Бареков.

При националистите от Атака и НФСБ не е регистрирано особено движение, въпреки че отбелязаха точки във връзка с бежанската криза и проблема за продажбата на земя на чужденци.

"Острата конфронтация през тази година консолидира ядрата на традиционните партии, но вдясно се наблюдават силно подвижни периферии... Спрямо септември ГЕРБ губи избиратели в полза на Реформаторския блок и движението на Бареков", констатира още Чавдар Найденов.

Данните са от национално изследване на агенция "Афис", осъществено в периода 4-8 декември 2013. Интервюирани са 1050 жители от столицата, областните центрове и селата. Изводите са представителни за мнението на българските граждани с избирателни права.