Очаква се до края на тази седмица Европейската комисия да одобри Споразумението за партньорство с България, като най-вероятно това ще стане в четвъртък.
Документът беше приет от правителството на Пламен Орешарски в края на юни и определя приоритетите при усвояване на пари от европейските структурни и инвестиционни фондове в периода до 2020-а година.
През есента се очаква и одобрение от Брюксел за новите оперативни програми, което ще даде възможност страната ни да започне да използва предвидените за тях средства в новия евробюджет.
Европейската комисия съобщи за известен напредък в опитите си да поднови тристранния диалог с Русия и Украйна за газовите доставки.
Вече има потвърждение за двустранна среща по темата между комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и руският енергиен министър Александър Новак.
Говорителката на Йотингер Марлене Холцнер съобщи, че тя ще се проведе в края на август в Москва и по време на нея ще бъдат обсъдени възможностите за продължаване на диалога в тристранен формат, съобщи БНР.