С медал за безупречен кемпер и перфектни умения да работи в екип се завърна от космическия лагер в станцията на НАСА в турския град Измир шестокласникът от ОУ "Антим I" Ивайло Янев.

13-годишният тийнейджър и съученикът му Петър Бечев бяха сред 163-мата участници в тазгодишния Space Camp заедно с ученици от цял свят на възраст между 9 и 17 години. Уменията, демонстрирани от Ивайло по време на едноседмичното космическо приключение, му донесли и голямата награда. Общо 30 българчета са били одобрени да се включат в лагера, след като представили оригинални есета на български или английски, според регламента. Ивайло и Петър избрали да пишат "В какво бих инвестирал за подобряване живота на Земята". Преподавателката им по английски Мария Семерджиян им помогнала да оформят есетата си, но оригиналните идеи са изцяло заслуга на двамата тийнейджъри.

Изобретенията на Ивайло за телефон, който се вгражда в обица, машина за диагностика и лечение на болни и за уред, който копае полезни изкопаеми и ги транспортира от други планети на Земята, му донесли пето място в състезанието. Организаторите му отпуснали 20 на сто от сумата за лагера във вид на стипендия. Останалите пари, както и пътуването на Петър, били поети от училищното настоятелство. Автомобилът, който се движи с кола, вместо с бензин, донеслъл 13-о място на Петьо.

"Беше невероятно преживяване. Разделиха ни на 12 отбора, които носеха имената на планетите, и след това ни поеха треньорите. Те също бяха от различни държави, а за моя огромна изненада сред тях имаше и монахини. Базата представлява огромна 4-етажна сграда. Всички прозорци наподобяват звездното небе и са оцветени в тъмносиньо. Все едно си в Космоса, не знаеш какво време е навън. Във всички зали има триизмерни или нарисувани планети", впечатлен е Ивайло. Той се озовал в тима "Нептун", а Петър - във "Венера". Децата трябвало да се справят с творчески задачи и мисии в екип с техни връстници от Турция, Гърция, Израел, Палестина, Полша. Разбира се, на английски. Всеки участник получил дневник, в който да записва инструкциите и целите за всеки ден. Тийнейджърите наблюдавали Сатурн, гледали Слънцето през соларен телескоп. Едно от най-впечатляващите им преживявания била стената, която наподобявала скеле, и там гравитацията не действала. "Все едно летиш. Имаше и 1/6 гравитационен стол - това е гравитацията на Луната, която е 10 пъти по-слаба от тази на Земята. Учеха ни на трите вида подскока, с които космонавтите се движат на Луната, като през цялото време бяхме обезопасени с колани", обяснява Ивайло.

Участниците в приключението имали възможност дори да отглеждат растения в космически условия. Помпа изпарявала водата и така насажденията се напоявали. Ивайло се оказал даже пилот на совалка при една от мисиите, която изисквала да изучи и овладее за минимум време множеството ръчки и бутони в кабината на космическия кораб. През цялото време получавал инструкции от наземния екип. Пловдивският пилот успял успешно да излети и да се приземи, което донесло награда за най-добре изпълнена мисия на неговия отбор.