Депутатите започнаха обсъждането на два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, които са свързани с либерализиране на забраната за тютюнопушене на обществени места. Вносител на първия е лидерът на „Атака” Волен Сидеров и група народни представители, а вторият е с вносител Спас Панчев от Коалиция за България и група народни представители.Законопроектът на Сидеров предлага да се допуска тютюнопушене на следните места: залите за консумация на място в определени видове заведения за хранене и развлечение – дискотеки, ресторанти, питейни заведения, бистра, кафенета, кафе-аперитиви и барове; обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата.

Промените предвиждат тютюнопушенето в тези места се допуска само в обособени самостоятелни помещения, които са обозначени като такива. Когато залата за консумация на заведението за хранене и развлечение е с площ, по-малка от 70 кв. м, собственикът ще има право да избере дали в цялото заведение няма да се допуска тютюнопушене, или ще се допуска без обособяване на самостоятелни помещения – с ясно обозначаване на заведението и при спазване на изискванията. Законопроектът предвижда в заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа се допуска тютюнопушене без обособяване на самостоятелни помещения.

Законопроектът на Спас Панчев предвижда изключения от общата забрана в заведенията за хранене и развлечения, като до 70 кв. м. се дава възможност на собственика да определи да се пуши или не. В ресторантите с по-голяма площ се предвижда възможност за тютюнопушене, където има зала за пушачи с изградена вентилационна система. В игралните зали, казината и заведенията с изцяло нощен режим на работа ще се допуска тютюнопушене без необходимостта от обособяване на самостоятелни помещения.

В случай на нарушение на изискванията на закона са предвидени значително по-високи глоби и санкции от досегашните. Предлага се събраните приходи от тях да се използват за финансиране на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България.

Законопроектът не предвижда отмяна на забраната в административни сгради, детски заведения, училища, болници, закрити спортни площадки, интернет клубовете, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и други.
Комисията по здравеопазване не подкрепя законопроектите за частична отмяна на забраната за пушене на обществени места.
Комисията по икономическа политика и туризъм подкрепя законопроектите.