Средно около 77% е процентът на изпълняемостта на присъдите „лишаване от свобода“, които българските съдилища налагат. Това съобщиха днес заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов и главен комисар Георги Жеков от звеното „Съдебна охрана“. Изявлението беше по повод издирването на Илиян Тодоров, осъден за убийството пред дискотека „Соло“.
Средно годишно се получават за изпълнение над 4000 присъди „лишаване от свобода“. За 2012 г. числото е 4180 души, осъдени на затвор, чиито присъди са подадени за изпълнение, съобщава „Правен свят“. От тях са изпълнени 3255 присъди, което прави 77 % - един висок процент на изпълнение според заместник-министъра.

Причините за неизпълнението на останалите присъди „лишаване от свобода“ – общо 925 по тази сметка, са същите, както за неизпълнението на присъдата срещу Тодоров – човекът е изчезнал.

Според Ангелов, решение на проблема трябва да се търси вероятно с промяна в закона, както и в практиката на съда и прокуратурата. „Практиката е различна в различните градове, трябва да се промени Наказателния кодекс, но не сме ние институцията, която трябва да каже това“, заяви заместник-министърът на правосъдието.