Експерти на НАСА са извършили успешни изпитания на двигателя "ЕмДрайв" (EmDrive), осмиван от учените от 10 години. Принципът на действието му нарушава фундаменталните закони на физиката, но по необясним начин той работи, като променя коренно перспективите за усвояване на космоса, предаде Нюзру.
Двигателят "ЕмДрайв" е изобретен от британеца Рождър Шоуър и не се нуждае от гориво, тъй като в него се използва енергията на микровълните.

Първият експериментален модел е бил изграден още през 2003 година. Тогава той е дал 16 милинютона тяга. Учени продължили да се надсмиват над изобретателя дори тогава, когато през 2009 година група китайски изследователи повторили успешно експеримента.
Сега доклад за извършени изпитания качи на на сайта си НАСА.

В статия на американски изследователи, работили под ръководството на доктор Харолд Уайт от космическия център "Линдън Джонсън", са описани 8 дни от август 2013 година, през които е била демонстрирана жизнеспособността на невероятната идея.

Hi-News пояснява, че двигателят на Шоуър генерира тяга чрез трептене на микровълните около вакуумен контейнер.
Електричеството, необходимо за създаване на микровълни, се добива с помощта на слънчева светлина. Така устройството не изисква използването на гориво и на практика може да работи вечно, докато не се появи механическа повреда.

Сайтът "Гизмодо" (Gizmodo) пояснява, че идеята за такъв двигател изглежда безумна, а на теория той просто не трябва да работи. Въпреки това изпитанията потвърждават, че това се случва.

"Тестовите изпитания показват, че уникалната конструкция на микровълновия двигател действително позволява да се създаде сила, която е невъзможно да бъде описана от класическата гледна точка на електромагнитното явление, и все пак той предполага взаимодействие с квантовия вакуум на виртуалната плазма" - се подчертава в отчета на НАСА. Измерванията показват наличие на 30-50 милинютона тяга.

"Гизмодо" пояснява, че двигателят противоречи на основния принцип за запазване на импулса. Теоретично би могло да се допусне, че двигателят работи, защото е допусната грешка при конструирането, но моделът е тестван от два независими екипа от изследователи. А в недалечно бъдеще идеята навярно ще искат да проверят руски и европейски учени.

"Гардиън либерти войс" (The Guardian Liberty Voice) напомня, че в НАСА отдавна търсят възможности за пробив в космическите пътешествия. "ЕмДрайв", който се основава на Специалната теория на относителността на Айнщайн и на принципите на движение на импулсите на светлината, може да направи много по-реални мисиите в далечния космос.

Заложената в него концепция може да промени бъдещето на космонавтиката.