Властта се връща при своя суверен, заяви проф. Георги Близнашки в изказването си след фициалното представяне на структурата и състава на кабинета от държавния глава Росен Плевнелиев. 
Във време на остро политическо противопоставяне целта на служебното правителство ще бъде постигане на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението, посочи новоназначеният служебен министър-председател .
„Политическите партии постигнаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври, като по този начин правителството остана без необходимата подкрепа. Оставката стана неизбежна. Така парламентарната криза прерастна в правителствена", посочи проф. Близнашки.
„От снощи бяха премахнати заграждения около националните политически институции. Това беше едно от нашите намерения в първите стъпки на новото правителство. Слага се ново начало в развитието на националния политически процес на българската демокрация", добави той.
„Основен мой дълг ще бъде стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията. Това правителство трябва да осигури добра администрация, която остава отзивчива", подчерта Георги Близнашки.
Като основни приоритети пред служебния кабинет проф. Близнашки очерта да се внесе стабилност, да се подобри образът на България в рамките на ЕС и НАТО, да продължи работата по ключови реформи. Той каза още, че правителството ще работи за честни избори.
„Независимо от крайно ограничените ресурси, с които ще разполага служебното правителство след отказа да бъде направена актуализация на бюджета, няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, ще направим всичко възможно да помогнем. Нека проявим солидарност към тези хора и да се помолим природата да бъде по-милостива", добави той във връзка с наводненията в Северозападна България.