Подобно на хората, конете четат по лицата на своите себеподобни, но за разлика от нас, те получават важна информация като наблюдават конкретно ушите, установи изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Когато един кон се интересува от нещо, той наостря уши и ги завърта към това, което е привлякло вниманието му. Това движение е толкова важно, че ако ушите бъдат покрити, друг кон не би разбрал какво мисли.

Откритието било направено от учени от университета в Съсекс, които изследвали какво кара един кон да обръща внимание на друг. Те започнали да правят снимки на кон, гледащ към една страна на кофа с храна.

След това те поставили снимка на подпора между две кофи с храна, въвели друг кон в хамбара и гледали към коя кофа ще отиде. Те почти винаги се ориентирали от сниманото животно и избирали кофата, която гледало. Но когато снимката била манипулирана, така че очите на коня да бъдат закрити, другите коне избирали която и да е кофа. Това показва, че погледът предава важна информация.

По-изненадващото било, че покриването на ушите довело до същия резултат, което означава, че те също са ключов фактор при комуникацията.