Демонстрантите в украинската столица Киев успяха да отблъснат силите на реда при неуспешен опит за щурм на протестния лагер.

Няколко десетки са ранени в ранните часове, когато полицията и специалните части тръгнаха срещу демонстрантите, окупирали площад "Независимост" в Киев.

Действията на полицията провокираха безпрецедентна международна критика към президента Янукович. Американският държавен секретар Джон Кери изрази възмущението си от акцията. Операцията срещу демонстрантите започна, когато американският помощник държавен секретар Виктория Нюланд и еврокомисарят по външната политика Катрин Аштън са в Киев за разговори с Янукович. Нюланд подчерта, че все още има начин бившата съветска република да стане част от Европа. В знак на солидарност тя отиде на площад "Независимост", за да се срещне с демонстрантите, докато полицията се изтегля.

Украинският патриарх Филарет изрази притеснение, че продължаващото насилие може "да прерасне в мащабен граждански конфликт".

"Киевци, надигнете се! Само ако сме заедно ще извоюваме правото си да живеем в свободна държава", каза световният шампион по бокс и лидер на опозиционната партия УДАР Витали Кличко.

Джон Кери заяви, че Вашингтон "изразява възмущението си от реакцията на украинските власти на мирния протест с полиция, булдозери и полицейски палки".

Аштън изрази силно притеснение заради действията на полицията срещу демонстрантите. "Силно съм впечатлена от мирния характер на продължаващите протести в подкрепа на европейските желания. Осъждам употребата на насилие, което не може да бъде отговор на мирните демонстрации, и призовавам за максимална сдържаност", каза тя и по примера на Нюланд, посети площад "Независимост".

Украинският премиер Микола Азаров поиска 20 милиарда евро заем от ЕС преди да подпише историческото споразумение за асоцииране с блока на 28-те.