На официална церемония в президентството държавният глава Росен Плевнелиев обяви състава на служебното правителство. То поема управлението на страната след оставката на кабинета "Орешарски" и трябва да проведе предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. В правителството има 11 мъже и 6 жени.

Ето и кратката визитка на министрите в него:

Премиер - Георги Близнашки
Професорът по конституционно право е бивш депутат в 36-ото и 40-ото Народно събрание и член на БСП. Той беше председател на Инициативния комитет за референдум по изборните въпроси. Автор е на повече от 70 научни труда на конституционно-правна тематика – монографии, студии и статии.

Вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие, благоустройството и инвестиционното проектиране - Екатерина Захариева
В момента Захариева е началник на кабинета на държавния глава, а в предишния служебен кабинет беше министър на регионалното развитие и благоустройството и вицепремиер по икономическите въпроси.

Вицепремиер и министър по европейските въпроси - Илияна Цанова
Заемаше същия пост в служебното правителство на Марин Райков. Преди това има десетгодишен опит в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Вицепремиер и министър по социалните въпроси - Йордан Христосков
Известен е като авторът на пенсионната реформа, започната през 1998 година. Заема същият пост като служебен министър и в правителството на Ренета Инджова през 1994 г. Между 2000 и 2009 г. Христосков оглавява НОИ.

Вицепремиер по вътрешния ред и министър на правосъдието - Христо Иванов
Доскоро беше програмен директор в Българския институт за правни инициативи. От 1997 до 2002 г. е правен експерт в българския офис на Правната инициатива за Централна и Източна Европа на Американската асоциация на юристите.

Министър на вътрешните работи - Йордан Бакалов
Депутат в четири парламента и инженер по образование през март 2013 година обяви, че се оттегля от политиката, след 16 години в нея. Бил член на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред, жалбите и петициите на гражданите и постоянната Подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и на службите за обществен ред.

Министър на външните работи - Даниел Митов
Той е сред изненадите в правителството, защото след кратката му политическа кариера в ДСБ и "Движение България на гражданите" е извън публичното пространство. Учил е политология в СУ и европейска интеграция в Италия от 2010 г., с кратко прекъсване работи за Националния демократически институт на САЩ.

Министър на отбраната - Велизар Шаламанов
В периода 1998 - 2001 г. е заместник-министър на отбраната по военната политика, планиране и интеграция. След това до 2009 година. работи в БАН като съветник на председателя на БАН по национална сигурност и отбрана. От 2009 до 2012 г. е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по консултации, командване и управление, а от 2013 г. е Директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО.

Министър на финансите - Румен Порожанов
От февруари 2014 г. е председател на управителния съвет на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове. Работи в Министерството на финансите от 1992 година до 2011 година, като стига до позицията началник на Кабинета на министъра на финансите (август 2009 - март 2011 г.). Изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" до септември 2013 година.

Министър на икономиката и енергетиката - Васил Щонов
От 2010 година е директор "Стратегии" и "Програмно съдържание" в кабелния оператор "Близу". Преди това е бил консултант в "Маккинзи", където е работил по стратегически проекти с водещи телеком оператори в Европа. Бил е и инвестиционен банкер в САЩ.

Министър на земеделието - Васил Грудев
От август 2011 г. до август 2013 г. е заместник изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", в който работи от 2006 г. От септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на фонда.

Министър на транспорта - Николина Николова
Николина Ангелкова, по известна като Николова, е съветник на държавния глава по европейско регионално сътрудничество. През 2011 г. е член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси.

Министър на здравеопазването - Мирослав Ненков
В периода март - май 2013 г. е бил заместник–министър на здравеопазването в служебното правителство на Марин Райков. От 2009 г. досега е координатор по донорство и изпълняващ длъжността началник отделение в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение при ВМА - София.

Министър на околната среда и водите - Светлана Жекова
Започва професионалната си кариера в държавната администрация през 1999 година в отдел "Европейска интеграция" на Министерството на околната среда и водите. От май 2004 г. досега заема различни длъжности в Постоянното представителство на България към ЕС, като от 2008 година досега е ръководител на сектор "Околна среда" в него.

Министър на образованието - Румяна Коларова
Социолог по образование и университетски преподавател по политология, тя е позната повече, като коментатор на политическата ситуация и изборни резултати. От 12 декември 2013 г. до момента Коларова е секретар на държавния глава по връзките с гражданското общество.

Министър на културата - Мартин Иванов
Секретар на президента по култура, образование и национална идентичност от миналата година. В периода 2011 - 2013 година е председател на Държавната агенция "Архиви". Преподавател по стопанска история в СУ и във Висшето училище по застраховане и финанси, автор на над 150 научни публикации и 7 монографични изследвания.

Министър на спорта - Евгения Раданова
Единственият български спортист, който е участвал на лятна и зимна олимпиада, тя има три медала от зимни олимпиади в дисциплината шорттрек, но подобно на предишния служебен министър Петър Стойчев е с относително малък административен опит. Отскоро е член на Българския олимпийски комитет и беше част от телевизионния екип на БНТ за отразяването на олимпиадата в Сочи. Раданова беше и съветник на спортния министър от правителството на ГЕРБ Свилен Нейков.