За мен истинският герой от отминалата година е гражданското общество. То е истинският гарант за развитие на страната. С назначаването на министър-председател искам да покажа моя респект към гражданското общество.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС.

Служебното правителство ще покаже, че управлението на държавата може да бъде част от обществото.

Плевнелиев подчерта, че служебното правителство няма да търси реваншизъм, но ще представи всичко, което наследява от предишния кабинет. Той анонсира, че ще бъдат изнесени данни за дълга, за финансово необезпечените обществени поръчки и договори на строителите. Според президента от служебното правителство ще бъде реализирана програмата за развитие на региони. На бедстващите региони също ще бъде оказана помощ. Според Плевнелиев досегашните управляващи при всяко бедствие обяснявали, че проблемите са на застрахователите.

Служебният кабинет обаче ще наследи неразплатени дейности. За съжаление 42-ото НС остана глухо за актуализацията на бюджета. Отговорността за това ще се носи не от Служебното правителство а от тези, които заради партийните опорни точки пропуснаха тези на народа, каза президентът.

Бюджет 2014 бе сбъркан още в самото начало, например с планираните 2 млрд. повече в сравнение с предишната година, поясни той.

За празен чек бе обявена възможността на служебното правителство да подписва международни договори, коментира Плевнелиев. Ревизията на бюджета недалновидно бе отказана но ревизия ще има като служебното правителство ще я подготви и ще я внесе за изпълнение от следващото правителство, смята той.

Още на първото заседание ще излъчи кандидат за еврокомисар и това ще е Кристалина Георгиева, обяви президентът. Георгиева, която отговаря в настоящата комисия за бедствията и кризи, през последните дни наблюдаваше във Фейсбук трагедията в Мизия и коментираше. Тя също така следеше активно и наводненията в Аспарухово и Добрич в Туитър.

Плевнелиев изреди още какво ще свърши служебното правителство: ще инициира създаването на енергиен борд. Ситуацията в българската енергетика е критична. А за големи енергийни проекти трябва да се търси широк консенсус – за това е необходимо работещо Народно събрание. Южен поток ще остане замразен, докато ЕК не даде зелена светлина за него, подчерта държавният глава. Ще бъде подготвено и влизането на България в ERM 2. Служебното правителство ще реализира проекта за стратегия за интелигентен растеж и стратегията за образованието. В заключение президентът заяви, че ще бъде изготвен проект на закон за въвеждане на електронно правителство на България.

Към МС ще заработи граждански борд за провеждане на честни избори – главната задача на служебното правителство.

Служебното правителство не би могло да реши всички проблеми в рамките на своя мандат. То може да създаде условия и възможност за надграждане, която следващото да реализира, подчерта Плевнелиев.