Идеята да се отреже отпуската, за сметка на това да не се отработват съботите, е работна идея и подлежи на обсъждане. Това ще стане в началото на следващата година, съобщи пред агенция "Фокус" народният представител от Коалиция за България Петър Кънев.
Идеята на Кънев, която беше лансирана преди няколко дни, се отнася за допълнителните почивни дни, които свързват близки в календара празници. Досега тези дни се отработваха в събота, ако новото предложение се приеме, те ще се приспадат от полагащия се годишен отпуск.
По този начин правителството, което определя неработните дни по празниците, вместо да прекрати практиката по сливането им и да остави всеки сам да прецени колко да почива, ще разпределя отпуските на българите централизирано.
По думите на Кънев, това е масова практика в Европейския съюз. Той изтъкна, че събота и неделя са почивни дни по кодекс и добави, че практиката показва, че през последните години почти половин милион почивни дни годишно "изгарят".
"Изглежда логично да се въведе практиката от Англия, Франция, Холандия и други държави, където в края на годината правителството решава кои дни ще се сливат и те се приспадат от платения отпуск", обясни депутатът Петър Кънев.
Народният представител добави, че предложението е приложимо както за държавния, така и за частния сектор. По думите на Петър Кънев, ако има съпротива, тя ще дойде от държавния сектор, въпреки че именно администрацията губи по няколкостотин хиляди почивни дни годишно, които не може да ползва.
Според Кънев, предложението е по-логично за частния сектор, защото там работодателят знае своите интереси и съответно знае как да организира работата си.