Главният секретар на МВР не изключи възможността бивши служители на министерството да бъдат разпитвани във връзка с проверката за сключвани неизгодни договори в МВР. В интервю за БНР тази сутрин той уточни, че ако се наложи, това ще бъде направено за всички, които са били пряко или косвено свързани с темата: "Ще се проверява дотолкова, доколкото е необходимо, за да излезе цялата обективна истина по случая. Не бива да се концентрираме, че е губило МВР. Случаят е много по-глобален, губило е българското общество".

"На практика с парите на българския данъкоплатец се формира бюджетът на МВР и в последствие вместо тези служители да извършват реална дейност по охрана на обществения ред, те работят и реагират на сигнали на частни охранителни фирми. Това е същественият проблем и наистина поетата реформа от министър Цветлин Йовчев вече е обезпечена с конкретни предпоставки да се случи", каза главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров в коментар на разкритието, че частни охранителни фирми източвали с години пари от МВР.
По отношение на факта, че договорът е подписан от бившия министър на вътрешните работи Михаил Миков през 2008-а година, главен комисар Лазаров заяви: "Аз не мога да отговоря как е функционирала субординацията на МВР през 2008-а година. Но в крайна сметка става въпрос за десетки договори и това е основата на проблема, че всъщност имаме грешно заложен фундамент в системата на МВР".

Що се отнася до бежанците, Лазаров увери, че държавните органи имат контрол върху процесите и обществото може да бъде спокойно.
Трудно е да се говори за тенденция при престъпността в районите с бежанци, защото това не би могло да повлияе глобално върху криминалната картина в страната. Мога да подчертая, че случаите, които станаха публично известни, доколкото ми е известно само един случай все още не е разкрит. Това е случаят с 17-годишното момче с болната си майка, което беше нападнато. Доколкото разбирам от ръководството на СДВР всички останали случаи са разкрити, има повдигнати обвинения, каза още главният секретарна МВР.

Главният комисар каза още, че МВР вече разполага с данни за това кой е убил по бизнесмена Георги Илиев. Имаме данни кой е стрелял по Георги Илиев. Но това, което вече мога да кажа като част от разследването е, че наистина беше направена съдебна поръчка, при която е установено как е закупена пушката, по какъв начин е влязла в България и кой е собственикът на пушката, уточни малко подробности той без да назовава името на собственика на пушката. Той допълни: "Беше направен следствен експеримент, който по категоричен начин установи откъде е стреляно и пушката беше изследвана, бяха възстановени номерата на пушката".