Балони, пълни с газ, рекламиран като "райски", се продават на туристите в Слънчев бряг, пише в. "Труд".

"Райският газ" е алтернатива на наркотиците и има упойващо действие. Използва се в медицината като анестезия, както и за технологични цели, но не би трябвало да се продава по улиците.

Въпреки това в Слънчев бряг "райските" балони се предлагат срещу 7 лева. Купувачите са предимно чужденци и си вземат по няколко "дози".

Газът се продава от момичета, които надуват свирки и предлагат laughing gas, веселящий газ, lachgas, изобщо "райски газ" на езика на всеки потенциален купувач.

Субстанцията се съхранява в малки бутилки под налягане и оттам се пълни в балоните.Вероятно "райският газ" е поредната измама за туристите, обясниха от полицията.

Нямаме сигнали за балони, пълни с "райски газ", нито сме засичали такива, заяви шефът на полицейското управление в курорта Стайко Манев. Продавачи предлагат на купонджиите балони с хелий, който е безобиден. От няколко години се предлагат и балони с обогатен кислород. През миналата година те се рекламираха като помощно средство за бързо изтрезняване, защото подобрявали кръвоснабдяването на мозъка и освежавали.

Възможно е търговците, които продават хелиевите и обогатените с кислород балони, да им викат "Парадайз газ" (paradise - рай от англ. - б.р.), защото са "много напред" с английския, а и освен това всяка година сменят рекламата на старата стока, казаха от полицията.